Zagreb

Sjednica o položaju hrvatske nacionalne manjine. Milas: ‘Nećemo odustati, nego ćemo uložiti dodatni trud i biti još aktivniji’

5. lipnja 2021. u 8:48

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Jučer je u Zagrebu započela 4. sjednica 2. saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske s temom položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Milas posjetio franjevce u Sesvetskoj Sopnici

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, posjetio je sa suradnicima franjevce Bosne Srebrene u Franjevačkom samostanu sv. Ilije i Župi sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba. Tijekom obilaska samostansko-župnih prostora i još uvijek nedovršenog pastoralno kulturnog centra, gvardijan i župnik fra Zdravko Dadić, samostanski i župni vikar […]

Tijekom sjednice izražena je neupitna potpora i podrška sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini, a svi dosad doneseni zaključci Savjeta na ovu temu svjedoče o jedinstvenom stavu kada je u pitanju važnost Hrvata u BiH te zauzimanju za njihov bolji položaj u svim sferama života.

Razgovaralo se o brojnim inicijativama koje provodi Vlada Republike Hrvatske na međunarodnom planu senzibiliziranja javnosti o legitimnom političkom predstavljanju naroda u BiH.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

“Cilj nam je da se u svim budućim izbornim procesima ne događaju situacije da Bošnjaci Hrvatima biraju predstavnike u institucijama vlasti, čemu smo svjedočili u više navrata od 2000. godine”, istaknuo je državni tajnik Zvonko Milas, dodavši kako je važna potpora koja se daje mladima kroz različite oblike suradnje i potpora strateškim institucijama Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“U svim područjima života jačamo suradnju, a ono što s ponosom mogu reći – ta suradnja je partnerska jer slušamo, razgovaramo i zajedno radimo i stvaramo bolje uvjete za razvoj svih potencijala našeg naroda u BiH”, dodao je Milas.

Može li dijaspora preokrenuti negativne demografske trendove i riješiti problem s nedostatkom radne snage?

Državni tajnik Zvonko Milas i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić u utorak su potpisali Sporazum o suradnji. “Obje strane iskazale su spremnost za suradnjom na aktivnostima kojima se pridonosi unaprjeđenju poticajnog društvenog i gospodarskog okruženja te time i sveopćeg napretka Republike Hrvatske, a čija su osobita važna sastavnica i posebnost Hrvati izvan Republike […]

Drugi dio sjednice nastavljen je s temom položaja hrvatske nacionalne manjine koja živi u 12 europskih država.

Istaknuta je važnost kontinuirane podrške brojnim vrijednim programima i projektima manjinskih institucija i udruga za što su se u pet godina vrlo značajno povećala financijska sredstva te stalne stručne i moralne pomoći.

“Važan iskorak započet prije nekoliko godina, s kojim snažno nastavljamo i dalje je potpora strateškim projektima hrvatske nacionalne manjine, kao što je izgradnja Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje Hrvatskoga nacionalnog vijeća, potpora Hrvatskome kazalištu u Pečuhu, Radio Duxu iz Tivta te Hrvatskome tjedniku iz Željeznog”, napomenuo je Milas, naglasivši kako se koriste sve mogućnosti koje su na raspolaganju kako bi, prema stvarnim potrebama, od drugih država tražili poboljšanje ili određivanje položaja hrvatske nacionalne manjine kroz bilateralne odnose…

“Kada govorimo o bilateralnim odnosima, naglašavam važnost institucionalnog okvira s onim državama s kojima postoje potpisani sporazumi o obostranoj zaštiti manjina – s Mađarskom, Republikom Srbijom, Crnom Gorom i Republikom Sjevernom Makedonijom te ističem da smo na tom području puno radili, a radit ćemo i dalje kako bi učinci rada bili vidljivi u životu Hrvata u svim ovim državama”, istaknuo je državni tajnik Milas, dodavši da i onda kada ne ide onako kako bismo htjeli i kako bi trebalo, nećemo odustati, nego ćemo uložiti dodatni trud i biti još aktivniji.

„Isticat ćemo nepravednu i arbitrarnu odluku da se u Subotici tzv. bunjevački jezik proglasi službenim, upozoravat ćemo kada Hrvati budu u lošoj i teškoj poziciji u bilo kojoj državi i tražit ćemo poboljšanje stanja i rješenja otvorenih pitanja – motivirano, strpljivo, ustrajno”, zaključio je državni tajnik Milas.

O identitetu Hrvata Boke kotorske: Važna je poruka koja se šalje

U Zagrebu je jučer započeo znanstveni skup „Identitet Hrvata Boke kotorske“, na čijem je svečanom otvorenju sudjelovao državni tajnik Zvonko Milas. Milas je tom prilikom istaknuo kako je vrlo znakovit tako veliki broj važnih institucija koje zajedno rade na realizaciji ovog vrijednog projekta… “Jasno poručuju koliko su Hrvati u Boki kotorskoj važni, a jednako je […]

Sjednica Savjeta nastavlja s radom danas u 11 sati sastankom članova Savjeta Vlade – predstavnika europskog i prekooceanskog iseljeništva.