Hrvatska zajednica u Rimu

Mini olimpijada starih igara: Djeca su ponovno dobila priliku osnažiti zajedništvo i ljubav prema domovini

11. studenoga 2022. u 8:50

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko-talijanski Mozaik

U organizaciji udruga „Jedna Musica“ i „Hrvatsko-talijanski Mozaik“, u Rimu je protekli vikend održana prva dječja Mini olimpijada starih igara. Uz učenike hrvatske nastave u Rimu i Molizeu, na događaju su sudjelovali i predstavnici zajednica iz Ukrajine, Madagaskara i Italije.

Hrvatska zajednica u Rimu okupila se na predavanju o Vranskom jezeru i obitelji Borelli

U prelijepom muzejskom kompleksu San Salvatore in Lauro u samom povijesnom središtu Rima, u petak je održan znanstveni skup “Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia). Skup na temu Vranskog jezera i uloge plemićke obitelji Borelli o napretku toga područja bio je još jedan u nizu zanimljivih projekata Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, koja je […]

Djeca su odmjerila snage u skakanju u vrećama, potezanju konopa, preskakanju konopa, nošenju loptica na žlici i nošenju košara na glavi. Uz natjecateljski duh, mališani su se odlično zabavili i dobili priliku upoznati svoje vršnjake.

Sadržaja nije nedostajalo ni za ostale posjetitelje jer su i oni najmanji mogli uživati u igraonici starih igara. Sva djeca dobila su narukvicu i diplome za sudjelovanje.

Vođeni geslom “Važno je sudjelovati, a ne pobijediti”, organizatori su sudionicima podijelili pehare, medalje i majice. Prvo mjesto pripalo je Hrvatskoj ekipi, drugo Madagaskaru, treće Ukrajini i četvrto Italiji.

Hrvatsko-talijanski Mozaik

Nakon sportskog dijela, roditelji i učenici uživali su u talijanskim specijalitetima, glazbi i plesu. Ivana Milina, predsjednica udruge “Hrvatsko talijanski Mozaik Rim”, razveselila je sve goste pripremivši palačinke s Nutellom i marmeladom od šipka. Druženje se nastavilo do kasnih poslijepodnevnih sati.

Rim: Hrvatska zajednica proslavila svetkovinu sv. Jeronima

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak svetkovinu sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih zavoda te 30-ak hrvatskih svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu, […]

“Nakon duge dvije pandemijske godine djeca su ponovno dobila priliku osnažiti zajedništvo, ljubav prema domovini, sportski duh i steći lijepe uspomene. Zahvaljujemo svim zajednicama na odazivu i na želji da dodatno ojačamo suradnju između hrvatske, Madagaskara, ukrajinske i talijanske zajednice. Radosno očekujemo sljedeću priliku za ponovni (sportski) susret”, rekla je Zrinka Bačić, voditeljica igara i potpredsjednica udruge “Hrvatsko talijanski Mozaik Rim”.

Hrvatsko-talijanski Mozaik

Događaju su još prisustvovali: Antonelle D’Antuono, predsjednica udruge Jedna musika i Iva Pavić ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu.

Učenici hrvatske nastave iz Njemačke i Italije u zajedničkom projektu

Učenici hrvatske nastave iz Reutlingena i Tübingena uspješno su priveli kraju projekt pod nazivom „Tragovima Hrvata u Italiji“, koji je zamišljen kao nastavak i proširenje dvaju zajedničkih nastavnih projekata učenika hrvatske nastave u Republici Italiji i Saveznoj Republici Njemačkoj, javlja Hrvatska nastava u SR Njemačkoj. Riječ je ponajprije o projektu „Okusi Hrvatske“, u sklopu kojeg […]

Igre su održane pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici.