Tragovima Hrvata u Italiji

Učenici hrvatske nastave iz Njemačke i Italije u zajedničkom projektu

13. lipnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ivana Vukoja, www.fotovideoif.com

Učenici hrvatske nastave iz Reutlingena i Tübingena uspješno su priveli kraju projekt pod nazivom „Tragovima Hrvata u Italiji“, koji je zamišljen kao nastavak i proširenje dvaju zajedničkih nastavnih projekata učenika hrvatske nastave u Republici Italiji i Saveznoj Republici Njemačkoj, javlja Hrvatska nastava u SR Njemačkoj.

U Frankfurtu započela hrvatska nastava, najavljen i početak vjeronauka. Još uvijek stignete upisati djecu

Hrvatska nastava u Frankfurtu počela je s radom. Učenici od 1. do 4. razreda pohađaju školu od 14 do 15.30 sati, a viši razredi od 15.30 do 17 sati. Hrvatska nastava organizirana je u sljedećim školama: Frankfurt Niederursel u Erich-Kästner-Schule,Frankfurt Preungesheim u Liesel-Oestreicher-SchuleFrankfurt Bornheim u KirchnerschuleFrankfurt Bergen Enkheim u Schule am HangFrankfurt Westend u Elsa-Brändström-SchuleFrankfurt […]

Riječ je ponajprije o projektu „Okusi Hrvatske“, u sklopu kojeg su učenici istraživali jela s liste nematerijalne kulturne baštine Ministarstva Republike Hrvatske te izradili dvojezični (hrvatsko-njemački i hrvatsko-talijanski) ilustrirani katalog jela. Katalog obuhvaća objašnjenja načina pripreme jela, njihova porijekla i narodnih običaja povezanih s njima.

Drugi nastavni projekt obuhvaćao je istraživanje na temu „Hrvatski velikani u Italiji – stoljetne veze“. Učenici su u sklopu toga projekta istraživali život i djelo poznatih Hrvata koji su tijekom dijela ili pak cijelog života djelovali i/ili studirali u Italiji (kao npr. Ruđer Bošković, Marin Getaldić, Marin Držić, Faust Vrančić, Ivan Meštrović, Bartol Kašić i brojni drugi).

Kruna zajedničkoga rada na navedenim nastavnim projektima putovanje je u Italiju, u sklopu kojeg su učenici i njihovi roditelji posjetili moliške Hrvate te hrvatsku zajednicu u Rimu. Posjet trima hrvatskim selima u Molizeu oduševio je djecu i odrasle.

Slavonsko jutro: Mladi Hrvati učili pripremati langošice, kušali kulen, kifle, pogačice sa čvarcima…

U Centru hrvatske nastave u subotu je održano prvo Slavonsko jutro za učenike hrvatske nastave, na kojemu su sudjelovala djeca svih uzrasta iz brojnih nastavnih mjesta diljem Baden-Württemberga. Učenici iz Pforzheima predstavili su Slavoniju i njezine znamenitosti i posebnosti te izveli kratak umjetnički program u tradicionalnim nošnjama. Nakon toga posjetitelji su sudjelovali u gastroradionici te […]

Učenici su u Rimu posjetili još jednu zajednicu Hrvata, a druženje je organizirala udruga Hrvatsko-talijanski mozaik. U sklopu susreta mališani i njihovi roditelji upoznali su se sa svojim sunarodnjacima i vršnjacima – učenicima hrvatske nastave u Rimu te su sudjelovali u natjecanju u starim igrama i u gastronomskom natjecanju, uz koje su organizirana i brojna predstavljanja.

Posjet Rimu pod vodstvom novinarke Ljiljane Džalto iskorišten je za obilazak važnih mjesta za Hrvate: crkve Aracoeli, u kojoj je pokopana kraljica Katarina Kosača i Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima, u kojemu su učenici i roditelji sudjelovali na svetoj misi, koju je predvodio rektor Zavoda don Marko Đurin.

Gosti iz Njemačke nadaju se da će dobiti priliku uzvratiti gostoprimstvo te da će hrvatske zajednice iz Italije uskoro posjetiti zajednice u Njemačkoj u okviru nekoga budućeg zajedničkoga projekta.

Hrvatska nastava u Baden-Württembergu obilježila tri desetljeća rada: Brojke pokazuju da je nastava materinjeg jezika u krizi

Hrvatska nastava u Baden-Württembergu svečanom je proslavom i glazbeno-scenskim programom u dvorani Kursaal u Bad Cannstattu obilježila 30 godina kontinuiranog rada. Suradnja je ključna “Proteklih je 30 godina hrvatska nastava bila jedan od stupova očuvanja hrvatskog jezika i identiteta najmlađeg naraštaja Hrvata koji žive u Baden-Württembergu. Iz godine u godinu to postaje sve teži i […]

Nositelj projekta je Hrvatsko prosvjetno društvo Stuttgart, a isti je realiziran pod vodstvom koordinatorice hrvatske nastave Ivane Nosić u suradnji s dvjema partnerskim udrugama: Hrvatsko-talijanski mozaik Rim i Jedna musika iz Kruča (Molize), a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, javlja Hrvatska nastava u SR Njemačkoj.