Novi projekti

Ministar Grlić Radman s hrvatskim franjevcima u Jeruzalemu

28. srpnja 2021. u 9:28

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: MVEP

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je posjetio sveta mjesta u Jeruzalemu te se susreo se s hrvatskim franjevcima koji služe u Kustodiji Svete zemlje.

Evo kako je Vlada RH raspodijelila 25 milijuna kuna Hrvatima u BiH

Na 70. sjednici održanoj 22. srpnja 2021. godine Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu. U proračunu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike […]

Tijekom posjeta Bazilici Svetoga groba ministra je dočekao fra Siniša Srebrenović, diskret Kustodije Svete zemlje i prvi sakristan u bazilici te član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba.

U rujnu prošle godine fra Siniša je upoznao ministra s hrvatskim projektima postavljanja kipa sv. Jeronima u crkvi Marijina usnuća na Sionu i kipa sv. Nikole Tavelića u samostanu sv. Franje “Ad Coenaculum” gdje je boravio sv. Nikola i gdje se časti uspomena na Isusovu posljednju večeru. Isto tako, u planu je projekt izgradnje hrvatske kapele na Pastirskim poljima u Betlehemu.

Ministar je izrazio veliko zadovoljstvo napretkom projekata, te se složio s važnosti izgradnje kapele, koja će biti posvećena hrvatskim svecima i blaženicima, a na korist hodočasnika i kršćana koji tamo žive.

MVEP

Nakon toga ministar se u pratnji hrvatskih franjevaca, fra Siniše Srebrenovića i fra Željka Barbarića, uputio prema Samostanu Svetog Spasitelja koji je ujedno i središte Kustodije Svete zemlje. Tamo su ga dočekali fra Dobromir Jastal, vikar Kustodije i fra Marcello Cichinelli, gvardijan samostana. Predstavili su Kustodiju Svete zemlje i njezinu pastoralnu skrb za kršćane u ovom dijelu svijeta. Također su govorili o brizi koju franjevci imaju prema svetim mjestima, kao i s izazovima s kojima se susreću.

Programima i projektima hrvatske dijaspore dodijeljeno gotovo 3,2 milijuna kuna

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske donio je Odluku o dodjeli financijskih sredstava programima/projektima organizacija hrvatskog iseljeništva za 2020. godinu. Program potpore hrvatskim zajednicama u iseljeništvu provodi se s ciljem očuvanja i poticanja kulturne, znanstvene, gospodarske, sportske i druge suradnje između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske. Program predstavlja značajan iskorak prema […]

Ministar Grlić Radman zahvalio je na srdačnom prijemu, kao i na brizi i trudu koji franjevci stoljećima iskazuju hodočasnicima i svetim mjestima. Istaknuo je i značajnu ulogu koju su kroz povijest Kustodije Svete zemlje imali i hrvatski franjevci. Posebno je izdvojio sv. Jeronima i sv. Nikolu Tavelića čiji će kipovi uskoro biti postavljeni na Sionu u Jeruzalemu.