Dobri odnosi

Ministar Grlić Radman u Crnoj Gori: Dvije države dužne su skrbiti o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini Hrvata Boke kotorske

30. svibnja 2022. u 0:40

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je protekli vikend u radnom posjetu Crnoj Gori, gdje se susreo sa svojim crnogorskim kolegom Rankom Krivokapićem, kao i s predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice.

Ministar Grlić Radman: Zalažemo se za uvrštavanje bitnih elemenata hrvatske baštine u crnogorski obrazovni sustav

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u subotu putem videoveze na otvaranju okruglog stola “Crnogorsko-hrvatski kulturni dodiri: manjine kao mostovi suradnje i povezivanja”, koji je u Podgorici održan u organizaciji Uprave za suradnju s dijasporom – iseljenicima Crne Gore, javlja Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Na početku panela ministar je istaknuo […]

Sastanak između dvojice ministara bio je prigoda za razmjenu mišljenja o aktualnostima – ratu u Ukrajini i geoekonomskim preslagivanjima, europskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana te koracima potrebnim za osnaživanje procesa pristupanja Crne Gore Europskoj uniji.

Ministri su se složili da su odnosi dviju zemalja dobri i partnerski, pri čemu Crna Gora i Hrvatska dobro surađuju u nizu regionalnih i međunarodnih organizacija.

Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo što su u novoj Vladi Crne Gore zastupljene i manjine, uključujući i ministra Adriana Vuksanovića kao predstavnika hrvatske nacionalne zajednice.

„To je snažna poruka uvažavanja i poštivanja manjinskih prava te važan mehanizam u njihovoj afirmaciji“, naglasio je Grlić Radman, istaknuvši kako su dvije države dužne zajedno skrbiti o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini Hrvata Boke kotorske.

Ministar Grlić Radman boravio među Hrvatima u Rimu: Nadam se još boljoj suradnji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman posjetio je jučer u Rimu Hrvatsku crkvu sv. Jeronima i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima. U Papinskom zavodu ministar se susreo s rektorom velečasnim Markom Đurinom koji ga je upoznao s radom zavoda te prikazao povijesnu važnost i vrijednost ovih ustanova za sve hrvatske hodočasnike u Rimu. […]

U okviru radnog posjeta ministar se sastao i s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Boki kotorskoj i Crnoj Gori.