Papinski hrvatski zavod

Ministar Grlić Radman boravio među Hrvatima u Rimu: Nadam se još boljoj suradnji

5. prosinca 2021. u 9:18

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Gordan Grlić Radman/Facebook

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman posjetio je jučer u Rimu Hrvatsku crkvu sv. Jeronima i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima.

Ministar Grlić Radman obećao potporu Hrvatima u Kanadi

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u nedjelju s članovima hrvatske zajednice u Mississaugi. U svom obraćanju naglasio je važnu ulogu hrvatskih župa u očuvanju i njegovanju hrvatskog nacionalnog identiteta – jezika, kulture i tradicije. Župu Hrvatskih mučenika u Mississaugi istaknuo je kao jedan od najboljih primjera privrženosti očuvanju i promicanju […]

U Papinskom zavodu ministar se susreo s rektorom velečasnim Markom Đurinom koji ga je upoznao s radom zavoda te prikazao povijesnu važnost i vrijednost ovih ustanova za sve hrvatske hodočasnike u Rimu. Također, dobrodošlicu mu je izrazio i monsinjor Božo Radoš, biskup varaždinski te studenti koji ovdje borave.

Ministar je posjetio i Papinsko sveučilište Svetog Antuna gdje se susreo s fra Božom Sarafom i bogoslovima.

Grlić Radman istaknuo je da je Sveučilište u Zagrebu potpisalo 2018. Memorandum o razumijevanju s Papinskim sveučilištem Svetog Antuna te dodao da se nada još boljoj suradnji. Zatim je obišao crkvu San Paolo alla Regola gdje mu je dobrodošlicu izrazio rektor, pater Calogero Favata te su zajedno obišli kapelicu Schola Sancti koja ima posebno značenje za sve hrvatske vjernike i hrvatski narod. Naime, u kapelici je izložena ploča: riječ je o naslovnoj crkvi kardinala blaženog Alojzija Stepinca koju zbog uzništva nikada nije preuzeo.

Ministar Grlić Radman s Hrvatima u Hamiltonu: Ovdje ste utkali neizbrisiv trag hrvatske kulture, tradicije, jezika, pjesme, plesova i hrane

Sudjelovanjem na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje s hrvatskom zajednicom u Hamiltonu, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman započeo je u četvrtak svoj posjet Kanadi. “Danas se prisjećamo žrtava Vukovara i Škabrnje – mjesta koje smo ponovno izgradili, i žrtava Domovinskog rata, u […]

Tijekom svog boravka u Rimu ministar Grlić Radman obišao je i baziliku Svete Marije Velike u kojoj se nalazi spomen-ploča napisana na hrvatskom jeziku i glagoljici, kao svjedočanstvo posjeta svete braće Ćirila i Metoda papi Hadrijanu II. 868. godine, kada su na oltar te bazilike položili liturgijske knjige pisane glagoljicom.

Dodajmo ovome kako je dan prije u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, u sklopu Rimskog baroknog festivala, održan koncert Baroknog ansambla „Festina Lente“.

Koncertom je ravnao Michele Gasbarro, a ansambl je izveo Misu „Pape Marcela“ za šest glasova – Giovanni Pierluigi da Palestrina (1524. – 1594.) te Misu „Pape Marcela“ za 12 glasova – anonimni skladatelj iz 18. stoljeća.

FOTO I VIDEO: Ministar Grlić Radman uručio Živku Knezoviću hrvatsko državljanstvo

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, jučer je u Chicagu posjetio Hrvatski etnički institut i Hrvatsku franjevačku kustodiju Svete obitelji. Tom prigodom ministar se sastao s fra Jozom Grbešom, kustosom hrvatskih franjevaca za Sjedinjene Američke Države i Kanadu, koji ga je upoznao sa stogodišnjom franjevačkom prisutnošću na sjevernoameričkom kontinentu i sa […]

U potpuno ispunjenoj crkvi koncertu su, između ostalih, prisustvovali rektor Zavoda sv. Jeronima Marko Đurin, koji je kao domaćin uputio i riječ pozdrava, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić te svećenici iz Zavoda sv. Jeronima.

Snimku koncerta možete pogledati u nastavku…