Buenos Aires

Ministar poziva Hrvate iz Argentine na povratak: Možete pridonijeti jačanju demografske slike u RH!

8. ožujka 2024. u 8:18

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

“Hrvati iz Argentine mogu pridonijeti jačanju demografske slike Hrvatske te predstavljaju veliki potencijal u pogledu određenih profila zanimanja koji su potrebni hrvatskom gospodarstvu”, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu u Buenos Airesu.

Ministar Grlić Radman u Argentini: Hrvati predstavljaju veliki potencijal za povratak ili useljenje

“Hrvati u Argentini predstavljaju veliki potencijal za povratak ili useljenje u Hrvatsku”, rekao je u utorak u Buenos Airesu ministar Gordan Grlić Radman. Grlić Radman sastao se s Dianom Mondino, ministricom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i bogoštovlja Argentine, a razgovarali su o tome kako sklopiti neki sporazum vezan uz tržište rada. Ministar je istaknuo i […]

Ministar se tog dana susreo s predstavnicima Argentinsko-hrvatske gospodarske komore (CACIC), a istaknuo je kako „iskustvo i znanje koje posjeduje ova komora može biti vrlo značajno za naše buduće definiranje upravo onih situacija koje su povezane s jačanjem demografske slike u Republici Hrvatskoj“.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

„Tu prije svega mislim na veliki potencijal raznih profila zanimanja hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka koji pokazuju želju za useljenjem u domovinu njihovih predaka i upravo nam tu komora može poslužiti sa svojom bazom podataka o broju hrvatskih iseljenika“, dodao je Grlić Radman.

Otkrio je kako u Argentini živi oko 300 tisuća ljudi podrijetlom iz Hrvatske, među kojima su mnogi s profilom zanimanja za koje su „zainteresirani prije svega Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Udruga ugostitelja“.

“Iako je riječ o drugom i trećem naraštaju hrvatskih iseljenika oni još uvijek „osjećaju svoje hrvatskog podrijetlo i Hrvatsku kao svoju domovinu“, naglasio je prvi čovjek hrvatske diplomacije.

Ministar je posjetio i Ushuaiju, gdje se susreo s pripadnicima hrvatske zajednice te Gustavom Adriánom Melellaom, guvernerom Provincije Ognjena zemlja, Antarktika i Južni Atlantik.

Ministar u službenom posjetu Australiji: Pozorno pratimo slučaj Hrvatske šestorke

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u službenom je posjetu Australiji i Novom Zelandu. Turneju je otvorio u petak u Perthu susretom s hrvatskom zajednicom u Hrvatskom društvenom centru. Ministar je čestitao Hrvatskoj gospodarskoj komori Zapadne Australije koja 20 godina aktivno pridonosi razvoju suradnje u područjima trgovinskih ulaganja i gospodarske suradnje između Zapadne […]

Grlić Radman pozdravio je okupljene u Hrvatskom domu u Ushuaiji, najjužnijem gradu Argentine, ujedno i najjužnijem gradu na svijetu…

„Ovdje ste od 1890. godine i vaša uloga u razvoju ovoga grada je snažna i temeljna, dajući doprinos u industrijskom sektoru, u drvnoj industriji, u obrazovanju, kulturi. Hrvati i njihovi potomci uspješno su se integrirali u argentinsko društvo i uistinu postali most između Argentine i Hrvatske. Iako udaljeni više od 13 i pol tisuća kilometara od Hrvatske, u Hrvatskom domu čuvate hrvatsku tradiciju i njegujete veze s vašim korijenima“, istaknuo je ministar.

Zahvalio im je zatim na svemu što su učinili tijekom svog djelovanja na očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta i jezika svojih predaka. Naglasio je kako Vlada Republike Hrvatske putem svojih institucija pomaže rad svih zajednica u Argentini, i to dodjelom novčanih sredstava i financiranjem raznih projekata koji za cilj imaju očuvanje nacionalnog identiteta i hrvatskog jezika.

Auckland: Ministar uručio 21 hrvatsko državljanstvo

Ministar vanjskih i europskih poslova zaključio je u subotu službeni posjet Novom Zelandu u Aucklandu, gdje se susreo s Judith Collins, glavnom državnom odvjetnicom i ministricom obrane, Markom Mitchellom, ministrom policije, zatvorskog sustava, izvanrednih situacija i obnove, Shanom Jonesom, ministrom za more, ribarstvo, regionalni razvoj i resurse, Tanyom Unkovich, parlamentarnom zastupnicom, gospodarstvenikom Petrom Simunovichem i […]

Ministar je zatim uručio 100 hrvatskih državljanstava te naglasio kako Vlada RH potiče odluku povratka u Hrvatsku, ali je čvrsto uz njih u njihovoj drugoj domovini. Uz postojeća diplomatsko-konzularna predstavništva, Grlić Radman je istaknuo kako je važno poticati otvaranje dodatnih počasnih konzulata što su i hrvatski žitelji Ognjene zemlje i istaknuli kao želju.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH