Sydney

Ministar u službenom posjetu Australiji: Pozorno pratimo slučaj Hrvatske šestorke

3. prosinca 2023. u 17:01

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u službenom je posjetu Australiji i Novom Zelandu. Turneju je otvorio u petak u Perthu susretom s hrvatskom zajednicom u Hrvatskom društvenom centru.

Ponuđen mu je nastup i u Formuli 1, ali on je ostao vjeran Australiji! Zanimljiva priča o hrvatskom Webberu iz Sydneya

U hrvatskom iseljeništvu ponikao je velik broj sportaša u raznim kategorijama. Oveći broj njih postigao je svjetsku slavu, ali ipak nisu poznati (ili vrlo šturo) u domovini svojih predaka. Jedan od njih je i Frank Matich/Matić, nekoć poznati vozač trkaćih automobila. Korijeni Frank je rođen u predgrađu Sydneyja 25. siječnja 1935. godine. Otac mu Branko […]

Ministar je čestitao Hrvatskoj gospodarskoj komori Zapadne Australije koja 20 godina aktivno pridonosi razvoju suradnje u područjima trgovinskih ulaganja i gospodarske suradnje između Zapadne Australije i hrvatskog gospodarstva i industrije. Istaknuo je od značajne važnosti Hrvatski društveni centar Zapadne Australije koji od 1977. njeguje hrvatsku kulturu te organizira brojne događaje, kao i tečajeve učenja hrvatskog jezika.

Naglasio je pritom kako je impresivno da se hrvatski jezik još uvijek aktivno uči i na drugom kraju svijeta. Mladi Hrvati Pertha i dalje nastavljaju učiti materinji jezik, zahvaljujući Hrvatskom katoličkom centru Sv. Ana pod vodstvom vlč. Nikole Čabraje, koji ove godine obilježava 50 godina postojanja, a u okviru kojeg djeluje Hrvatska etnička škola. Zahvalio je i članovima hrvatske zajednice na promicanju hrvatske kulture kroz hrvatsku folklornu grupu Zagreb, i hrvatski folklorni ansambl Lado.

Facebook

Posjet Australiji ministar je nastavio 2. i 3. prosinca 2023. godine u Sydneyu, gdje se susreo s hrvatskom zajednicom na božićnoj gala večeri u organizaciji brojnih hrvatskih udruga. Istaknuo je kako je hrvatska dijaspora diljem svijeta odigrala važnu ulogu za međunarodno priznanje Hrvatske. Podsjetio je pritom da su mnogi od prisutnih imali ulogu i u borbi Hrvatske za neovisnost…

“Hrvati još uvijek nose ožiljke koji su nam naneseni pod komunističkom Jugoslavijom zbog naše težnje za slobodom, povijesnim hrvatskim identitetom ili prakticiranjem vjere, čak i izvan naših granica. To je dio razloga zašto pozorno pratimo slučaj Hrvatske šestorke ovdje u Sydneyu”, istaknuo je, naglasivši da Hrvatska ima puno pouzdanje u pravosudni proces prijateljske države Australije s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti i u čiji pravosudni sustav vjerujemo, no izrazio je spremnost potpore Vlade RH pri nastavku sudske istrage Novog Južnog Walesa u svrhu rasvjetljavanja svih činjenica navedenog slučaja.

U Sydneyu predstavljena knjiga o Blaćanima u svijetu

U Hrvatskom klubu “Dalmacija Sydney”, u prisutnosti dvjestotinjak članova kluba i gostiju, prošli tjedan predstavljena je knjiga „Na putu bez povratka“, poznatog i uglednog hrvatskog autora Dušana Kalogjere. Program je vodila pjesnikinja i dugogodišnja novinarka Ivana Bačić Serdarević. Svaki hrvatski klub u svijetu pa tako i ovaj impozantni u Sydneyu, godinama u tuđini pomaže u […]

U okviru boravka u Sydneyu, ministar je posjetio mjesto budućih prostorija Hrvatskog kluba Sydney – Concord, gdje je s njegovim predsjednikom Zvonimirom Kurtovićem i suradnicima razgovarao o izazovima i prilikama s kojima se suočavaju.

Susreo se s hrvatskom zajednicom i u Hrvatskom katoličkom centru sv. Nikole Tavelića, pohvalivši njihovu ulogu u očuvanju hrvatskog identiteta i promicanju kulture.

Facebook

Ministar Grlić Radman je, također, uručio 40 hrvatskih državljanstava u Klubu kralj Tomislav, koji aktivno djeluje od 1972. na čelu s predsjednikom Tomislavom Lerotićem. Prisutnima je naglasio kako je povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, kao i kontinuirana briga i potpora unaprjeđenju položaja Hrvata u susjednim državama, gdje predstavljaju nacionalnu manjinu, ili su konstitutivni narod kao u Bosni i Hercegovini, jedan od glavnih prioriteta hrvatske vanjske politike.

Susreo se i s predstavnicima Zaklade hrvatskih studija s kojima je razgovarao o suradnji i poticanju hrvatske kulture i obrazovanja, na čelu s predsjednikom Antom Gurlicom i direktoricom Hrvatskih studija Jasnom Novak Milić.

Srijemski biskup krizmao Hrvate u Sydneyju

Srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, zajedno s nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, boravi od 29. listopada u pastoralnom pohodu hrvatskim katolicima u Australiji i Novom Zelandu. Prvog dana pohodio je Hrvatske katoličke centre u Sydneyju: Summer Hill i Blacktown, gdje je s mnogobrojnim vjernicima slavio euharistiju, a 28-ero mladih […]

Zaklada je osnovana 1984., a njezin je rad doveo do osnivanja Centra Hrvatskih studija u suradnji sa Sveučilištem Macquarie, nudeći programe učenja hrvatskog jezika, kulture i povijesti na preddiplomskoj i diplomskoj razini.