Oceanija

Srijemski biskup krizmao Hrvate u Sydneyju

31. listopada 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina, zajedno s nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, boravi od 29. listopada u pastoralnom pohodu hrvatskim katolicima u Australiji i Novom Zelandu.

Nakon 43 godine stižu odlične vijesti iz Australije: Taj postupak bio je montiran od strane jugoslavenske tajne službe!

Nakon 43 godine, osam mjeseci i 21 dana Vrhovni sud NSW-a naredio je danas sudsku istragu o osudama protiv takozvane “Hrvatske šestorke”. Podsjetimo, 1981. šestoricu Hrvata australske vlasti osudile su na 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog planiranja postavljanja bombe u sydneyski gradski vodovod, kazalište i turističke agencije JAT-a. Među hrvatskom zajednicom u Australiji desetljećima je vladalo […]

Prvog dana pohodio je Hrvatske katoličke centre u Sydneyju: Summer Hill i Blacktown, gdje je s mnogobrojnim vjernicima slavio euharistiju, a 28-ero mladih u Summer Hillu i 41 u Blacktownu primili su i sakrament svete potvrde.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

U HKC-u sv. Antuna u Summer Hillu suslavili su voditelj centra fra Davor Filko i dušobrižnik fra Mato Mučkalović, članovi Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, a pridružio im se i slovenski dušobrižnik u Sydneyu fra Darko Žnidaršič. U HKC-u Gospe velikog hrvatskog zavjeta u Blacktownu suslavio je voditelj centra fra Ivica Pečnik, također zagrebački franjevac.

Velika tuga među Hrvatima u Australiji. Ovih dana oprostili su se od svoga Josipa

Hrvatski vjernici u australskoj Victoriji oprostili su se od vlč. Josipa Vranješa koji je preminuo u nedjelju 20. ožujka, a gotovo cijeli svoj svećenički život proveo je obnašajući svećeničku službu među njima, ostavljajući za sobom mnoge plodove svoga rada, javlja Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. Gotovo 30 godina djelovao je u Hrvatskom katoličkom centru […]

Biskup Svalina u nedjelju je predvodio misno slavlje u HKC-u Marije, Kraljice Hrvata u Wollongongu, gdje je petero mladih primilo sakrament svete potvrde. Suslavili su ravnatelj Markić i voditelj centra fra Ivo Tadić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, koji je pozdravljajući biskupa istaknuo kako se uz ovo nedjeljno misno slavlje lokalni vjernici rado spominju i 39. obljetnice izgradnje i posvete crkve i blagoslova centra, a uz 12. obljetnicu smrti pozvao je i na molitvu za nekadašnjeg voditelja centra fra Andreja Matoca. Zajedništvo je u Wollongongu nastavljeno zajedničkim ručkom na kojem je sudjelovalo oko 200 vjernika.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Na sva tri mjesta biskup Svalina potaknuo je krizmanike da ojačani darovima Duha Svetoga još svjesnije žive svoj kršćanski i krsni poziv te da cijelog života čuvaju povezanost s Bogom i Crkvom. Na koncu misnih slavlja upoznao je prisutne vjernike sa situacijom i izazovima s kojima se susreće Crkva u Srijemu.

Rekolekcija hrvatskih franjevaca u Australiji

U četvrtak je održana rekolekcija (duhovne vježbe) za hrvatske franjevce koji djeluju u Australiji, a duhovni nagovor predvodio je fra Milan Krišto, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Domaćin je bio fra Petar Horvat u Hrvatskom katoličkom centru St. John’s Park u Sydneyu. Sudjelovali su franjevci triju provincija: Bosne Srebrene, Hrvatske provincije sv. […]

Pohod hrvatskim katolicima u Oceaniji biskup Svalina i ravnatelj Markić nastavljaju posjetom hrvatskim katolicima u Aucklandu.