Čile

Ministar uručio Hrvatima u Santiagu rješenja o primitku hrvatskog državljanstva

13. ožujka 2024. u 10:19

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman uručio je Hrvatima u Santiagu, glavnom gradu Čilea, rješenja o primitku hrvatskog državljanstva. Ujedno je istaknuo veliki doprinos Hrvata i njihovih potomaka toj južnoameričkoj zemlji.

Ministar Grlić Radman u Argentini: Hrvati predstavljaju veliki potencijal za povratak ili useljenje

“Hrvati u Argentini predstavljaju veliki potencijal za povratak ili useljenje u Hrvatsku”, rekao je u utorak u Buenos Airesu ministar Gordan Grlić Radman. Grlić Radman sastao se s Dianom Mondino, ministricom vanjskih poslova, međunarodne trgovine i bogoštovlja Argentine, a razgovarali su o tome kako sklopiti neki sporazum vezan uz tržište rada. Ministar je istaknuo i […]

“Večeras sam podijelio jako puno rješenja o primitku hrvatskog državljanstva. Jako puno ljudi koji su vrlo aktivni i ugledni kako u političkom, tako i u kulturnom životu”, izjavio je Grlić Radman.

400 tisuća stanovnika Čilea hrvatskog podrijetla

Na događaju u hrvatskom klubu “Estadio Croata” ministar je rekao da je 2,4 posto ili više od 400 tisuća stanovnika Čilea hrvatskog porijekla, uključujući predsjednika Čilea Gabriela Borića čiji su korijeni s otoka Ugljana.

Spomenimo kako će ministar tijekom posjeta Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Čileu s dekanom Raulom Villarroelom Sotom potpisati Memorandum o otvaranju lektorata hrvatskog jezika.

Grlić Radman se u ponedjeljak sastao i s čileanskim kolegom Albertom van Klaverenom, rekavši da postoji prostor za unapređenje gospodarske suradnje u energetici, IT-u, poljoprivredi, šumarstvu, turizmu i obrambenoj industriji.

Ministar Grlić Radman u Crnoj Gori: Dvije države dužne su skrbiti o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini Hrvata Boke kotorske

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je protekli vikend u radnom posjetu Crnoj Gori, gdje se susreo sa svojim crnogorskim kolegom Rankom Krivokapićem, kao i s predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice. Sastanak između dvojice ministara bio je prigoda za razmjenu mišljenja o aktualnostima – ratu u Ukrajini i geoekonomskim preslagivanjima, europskoj budućnosti zemalja […]

“S obzirom na odličnu suradnju koju Čile ostvaruje kroz razne formate Europske unije, Hrvatska zbog svog odličnog geopolitičkog položaja može pružiti prihvatne luke kada je u pitanju (čileanski) interes za prisutnost na slobodnom tržištu Unije”, zaključio je Grlić Radman.