Prigodna homilija

Misa za domovinu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu

31. svibnja 2023. u 10:15

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima/Hrvoje Zovko

Prigodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, u utorak je u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu slavljena misa za domovinu.

London: Hrvatska zajednica slavila misu za domovinu i oprostila se od svog veleposlanika

U crkvi Presvetoga Srca Isusova u Londonu misu za domovinu u nedjelju je predslavio fra Ljubomir Šimunović, voditelj Hrvatske katoličke misije London. Fra Ljubomir je u propovijedi istaknuo kako se ljubav prema domovinu pokazuje zahvalnošću… “Domovina je kupljena krvlju mučenika. I u našem naraštaju ima onih koji samozatajno kroz služenje daruju život domovini. Jezik pomaže […]

Predslavitelj misnog slavlja bio je mons. Mirosław Stanisław Wachowski, podtajnik za Odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice.

Kao koncelebranti u liturgijskom slavlju sudjelovali su: vlč. Marko Đurin, rektor Zavoda, mons. Janusz Błachowiak, mons. Mislav Hodžić, mons. Bruno Lins, vlč. Mario Popović iz Državnog tajništva Svete Stolice te još 15-ak svećenika koji su na studiju ili službi u Rimu.

Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima/Hrvoje Zovko

Prigodnu homiliju mons. Wachowski izgovorio je osvrćući se na misna čitanja dana. Polazeći od prvog čitanja iz Knjige Sirahove te aludirajući na događaj priznanja neovisnosti Republike Hrvatske od pape Ivana Pavla II., 1992. govorio je o stavu radosti koji kod čovjeka dolazi nakon čuđenja koje može izazvati spoznaja Božjeg neočekivanog djelovanja.

Na kraju propovijedi na sve je zazvao zagovor bl. Alojzija Stepinca, „ljubljenog i štovanog pastira Vašega naroda, čiju 25. obljetnicu kanonizacije slavimo ove godine“, sv. Josipa, zaštitnika domovine i Blažene Djevice Marije, „Najvjernije odvjetnice Hrvatske – Fidelissima Advocata Croatiae“.

Dok je na početku mise riječi pozdrava i dobrodošlice svima prisutnima uputio rektor Zavoda Marko Đurin, podsjećajući na činjenicu 570 godina hrvatske rimske prisutnosti, na kraju slavlja riječi zahvale uputila je Tea Zupičić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

Misnom slavlju, uz Jasena Mesića, veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Italiji, prisustvovalo je 50-ak veleposlanika raznih zemalja i drugih diplomatskih djelatnika.

Hrvati u Rimu organizirali drugi međunarodni kulinarski show i predstavili jela Madagaskara, Sirije, Venezuele…

U vječnom gradu održan je drugi međunarodni kulinarski show, jedan od najambicioznijih projekata udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, osmišljen za udruge i profesionalne kuhare. “Cilj projekta je predstaviti različitosti i posebnosti međunarodnih kuhinja. Još jednom smo preko hrane povezali sve dijelove svijeta, od Bosne i Hercegovine, Italije, Rumunjske, Ukrajine, Madagaskara, Poljske, Perua, Venezuele, Portugala, Sirije […]

Animiranje liturgijskog pjevanja te prigodan koncert nakon mise održali su pučki kantači Župe sv. Mihovila Arkanđela iz Kaštel Kambelovca (KUD „Ante Zaninović“).