Povratak kući

Mlada obitelj napušta Australiju: Za nas ne postoji bolje mjesto na svijetu od Hrvatske!

3. studenoga 2021. u 6:41

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Domovina

Hrvatska zajednica u Sydneyu osim što u neku ruku doživljava svoj „preporod“ koji se očituje gašenjem starih klubova i kupovinom novih te drugačijim vizijama tamošnjih mladih Hrvata, bilježi i još jedan fenomen – povećani povratak u Hrvatsku.

Hrvatica iz Australije: Djedov i bakin primjer života pokazao nam je da treba cijeniti dar sadašnjeg trenutka

Natalia Franćeska je supruga i majka malog dječaka. Rođena je i odrasla u Sydneyu gdje posljednjih deset godina radi u građevinskoj industriji. Njezin otac rođen je u Dubrovniku, a majka je s Korčule. Poput i brojnih drugih naših iseljenika, u potrazi za boljim životom došli su u Australiju samo na koju godinu, no to se […]

Jednu takvu priču novinar Domovine zabilježio je u Mount Vernonu, zapadnom dijelu Sydneya, gdje je na obiteljskom imanju Ivana i Fanike Penave razgovarao s njihovom kćerkom Angelom i zetom Dubravkom.

Ovaj mladi bračni par doselio je prije mjesec kod Angelinih roditelja jer su svoje stvari već poslali kontejnerom u Hrvatsku. U nedjelju su na put krenuli i njih dvoje…

Dubravko Vidović ima 35 godina i rođen je u Zenici. U Australiju je došao 1996. iz Bremena gdje je nekoliko godina živio kao izbjeglica. Ovdje je imao strica pa je iz Njemačke doputovala cijela obitelj.

Njegova supruga Angela rođena je u Sydneyu u koji su njezini roditelji došli 1983. godine. Majka Fanika rodom je iz Rakitnog, a otac Ivan iz Posušja.

Dubravko i Angela imaju petero djece: Antu (13), Mateja (11), Katarinu (9), Nikolu (8) i Marka (4).

“Od malih nogu sam sa svojim sestrama i braćom bila uključena u hrvatsku zajednicu. Pohađala sam školu hrvatskog jezika, plesala folklor i redovno s roditeljima i obitelji išla u hrvatske katoličke crkve u Sydneyu. Još od malih nogu imala sam želju živjeti u Hrvatskoj, ali sam mislila to je teško, no uvijek smo pričali i razmišljali o tome. Ipak, ove godine smo to i ozbiljno odlučili”, kaže Angela za Domovinu.

Hrvatski svećenik živi kao pustinjak u Australiji. Koristi Facebook, pomaže duhovno i pokreće molitvenu revoluciju

Australija je velika poput cijele Europe i kada se pogleda karta može se lako shvatiti da najveći dio stanovništva zapravo obitava u nekoliko većih milijunskih gradova koji su uz obale oceana, a praktično sve ostalo je tzv. buš (suha i pusta zemlja pokrivena grubom travom i niskim grmljem), piše Domovina. Nekoliko stotina kilometara od Sydneya […]

Naša sugovornica otkriva kako im je u cijeloj situaciji velika podrška bila njezina sestra koja se prije 1,5 godinu sa suprugom Matom i šestero djece vratila u Hrvatsku…

“Oni su nam bili najbolji primjer da je u Hrvatskoj dobro i još jedna potvrda da tamo želimo zasnovati svoj novi život. Sestra i njezin suprug imali su velikih problema oko puta jer su im odgađali letove, budući da su selili na početku ove svjetske krize oko koronavirusa. Gledajući mjere oko Covida-19 u Australiji i uspoređujući ih s Hrvatskom, to nas je samo još više učvrstilo u želji za povratkom. Mi volimo Australiju, no Hrvatska je za nas zemlja snova u kojoj ćemo ostvariti svoj životni san, za sebe i svoju obitelj. Hrvatska je za nas Australija i Amerika zajedno, ona je naša lijepa domovina. Mi želimo u Hrvatskoj živjeti i tamo želimo da i naša djeca žive. Za nas ne postoji bolje mjesto na svijetu”, dodaje Angela.

Nova adresa obitelji Vidović bit će u Svetoj Nedelji gdje se već nalazi Angelina sestra. Tamo su za početak unajmili kuću, u blizini koje se nalaze crkva i škola.

“Za početak imamo sve što nam treba. Mi smo Hercegovke, supružnici su nam Bosanci i ovo je u neku ruku povratak Bosne i Hercegovine s drugog kraja svijeta u svoju matičnu zemlju koju toliko volimo – Hrvatsku”, naglašava junakinja naše priče.

Tko je Hrvat iz Canberre koji je poslao 5 tisuća dolara za istraživanje hrvatske povijesti i tisuću dolara kao pomoć Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi? U Australiji je utemeljio ‘veleposlanstvo’ kada Hrvati još nisu imali državu, a njegova obitelj broji čak 134 člana!

Ivan Slobodan Grbavac iz Canberre, potaknut primjerom Marka Franovića, poslao je pet tisuća dolara za istraživanje prave hrvatske povijesti, a šalje i tisuću dolara kao pomoć Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi te još dvije tisuće dolara na račun karitativnih i socijalnih australskih ustanova, javlja Domovina. Ivan Grbavac rođen je 1934. godine u Grabu, u Hercegovini. U Australiji […]

Dubravko se u Australiji bavio ugradnjom keramike i kamena na bazenima, Angela je bila učiteljica. U Hrvatskoj će Dubravko otvoriti vlastitu tvrtku te će se pridružiti šogoru Mati koji se bavi aluminijskom stolarijom. Angela će prvo vrijeme posvetiti obitelji i djeci, no vremenom će i ona potražiti posao.