Ispod sunca zlatnoga

Tetovo: Obilježena dva desetljeća postojanja Makedonsko-hrvatskog društva

12. rujna 2022. u 9:34

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Makedonsko hrvatsko društvo

Povodom 20 godina od osnutka Makedonsko-hrvatskog društva, u petak je u Tetovu održan veliki koncert pod nazivom “Ispod sunca zlatnoga”.

Digitalizirana baština Hrvata u Makedoniji pokriva 80 istaknutih profesora, arhitekata, umjetnika…

Uz misao Antuna Gustava Matoša “samo barbarin može ismijavati povijest”, ovaj petak je u Tetovu Makedonsko-hrvatsko društvo promoviralo digitalnu platformu “Arhiv Hrvata u Makedoniji”, dostupnu na ovoj poveznici. Platforma pokriva oko 80 imena istaknutih Hrvata: sveučilišnih profesora, arhitekata, umjetnika, ekonomista, pravnika, sportaša, glumaca, ali i digitalizirane fotografije, umjetničke slike te druga arhivska građa. Prisutnima se […]

Na događaju su nastupili: ženska klapa “Figurin” iz Zagreba, KUD “Stjepan Radić” iz Dubrovnika i trio “Nameless” kao domaćin.

Prisutne su svojim govorima pozdravili: Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Neves Tiganj, veleposlanica Republike Hrvatske i Nediljko Romac, predsjednik MHD-a.

Makedonsko hrvatsko društvo

Robert Veljanovski, voditelj programa, u svom se govoru prisjetio početaka MHD-a, kao i razvojnog puta udruge. Osvrnuo se i na prvi MHD osnovan 1993. u Skopju.

U dvosatnom događaju prisutni su mogli uživati u autohtonom klapskom pjevanju i tradicionalnim dalmatinskim plesovima te hitovima suvremene, ali autentične makedonske glazbe.

Knjiga o istaknutim intelektualcima Makedonije koji potječu iz Hrvatske

Zajednica Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji izdala je knjigu „Hrvati u visokoobrazovnom i kulturnom životu Makedonije u XX. stoljeću“, koju potpisuju autori prof. dr. sc. Nataša Kotlar Trajkova, prof. dr. sc. Mirjana Polenak Aćimovska, prof. dr. sc. Vlado Bučkovski i prof. dr. sc. Goce Nanevski. Djelo je objavljeno na 40 stranica na kojima se spominju […]

Na koncertu je izražena zahvalnost veleposlanstvu Republike Hrvatske u Skopju, kao i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Ministarstvu kulture Makedonije uz čiju je potporu ova manifestacija i realizirana.

Događaj su svojim prisustvom uveličali: Besar Durmiši, predsjednik općinskog vijeća Tetova, Dimitar Kostadinovski, gradonačelnik općine Jegunovce, Bujamin Rušiti, predsjednik Vijeća općine Brvenica, Darijan Sotirovski, ravnatelj Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, zastupnici Fanica Nikoloska, Aleksandar Veljanovski, Maja Moračanin i Sonja Mirakovska, Dolores Kašuba Petrov, predsjednica Zajednice Hrvata „Libertas“ iz Štipа, predstavnici MPC-a: Maja Mozara iz HMI-ja, predstavnici hrvatskih udruga i dr.

Makedonsko hrvatsko društvo

Ovaj događaj bio je tek prva manifestacija u nizu aktivnosti kojima će se obilježiti ova važna obljetnica.

U Tetovu otvorena izložba Hrvatska kroz vrijeme

Makedonsko-hrvatsko društvo protekli tjedan organiziralo je u Tetovu likovnu izložbu pod nazivom “Hrvatska kroz vrijeme”. Događaj je otvorila Nives Tiganj, veleposlanica Republike Hrvatske u Makedoniji… “Ugodno sam iznenađena kreacijama koje sam vidjela. Ne mogu vjerovati da su ovo crteži 11-godišnjaka i zaista svaka čast organizatoru i ideji. Izložba me dovela ovdje u Tetovo nakon ublažavanja […]

MHD je nedavno objavio prvi online Arhiv Hrvata u Makedoniji, gdje je sistematizirano preko 80 imena, a proces zaštite i digitalizacije kulturne baštine nastavlja se…

Makedonsko hrvatsko društvo