Zagreb

Mreža hrvatskih žena želi proslaviti ženska postignuća i upozoriti na rodnu ravnopravnost

6. ožujka 2023. u 15:50

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Mreža hrvatskih žena/Facebook

Žensko poduzetništvo, rodna ravnopravnost, društvena pravednost i ženska uloga u očuvanju hrvatskog identiteta u Hrvatskoj i inozemstvu bit će u središtu šeste međunarodne konferencije “Napredak žena. Napredak ekonomije. Ostvari potencijal!” pod geslom “Njezina snaga”.

Predavanje u Frankfurtu: Put sreće je dijeljenje ljubavi

U Hrvatskoj katoličkoj župi Frankfurt u subotu je organizirana tribina za odrasle na temu: „Strah – što ugrožava našu slobodu?“ Gost predavač bila je dr. med. Asja Palinić Cvitanović iz Metkovića koja je ujedno održala dio predavanja na dvodnevnom zaručničkom tečaju. Predavačica Cvitanović u svojoj je dugogodišnjoj praksi kao liječnica najviše radila s djecom od […]

Na konferenciji koja će biti održana 8. ožujka u Zagrebu, u organizaciji Mreže hrvatskih žena, govorit će mnogobrojni hrvatski i međunarodni ugledni predavači, gosti i visoki uzvanici, a otvorit će je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Na događaju će sudjelovati i dobitnice nagrade “Utjecajne hrvatske žene” koje pomiču granice u područjima kojima se bave i promiču rodnu ravnopravnost u suvremenom digitalnom dobu te ženski identitet u društvu, poput mr. sc. Jadranke Lukete-Marković, pčelarske majstorice i apiterapeuta, Lidije Kovařίk, direktorice Muzeja iluzijske umjetnosti u Pragu, književnice i životne trenerice, Dijane Katice, predsjednice Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova selo” i producentice Dalije Alić, koja će otvoriti temu postizanja ravnopravnosti, inkluzivnog i održivog okružja u digitalnom dobu.

“Mreža na Međunarodni dan žena želi proslaviti ženska postignuća, upozoriti na važnost rodne ravnopravnosti i takvim vrijednostima utjecati na mnogobrojne zajednice u kojima žive hrvatske žene”, rekla je Caroline Spivak, organizatorica ovoga događaja.

Odabrani stipendisti iz Južne Amerike koji će učiti hrvatski jezik

Sveučilište u Zagrebu dodijelilo je deset stipendija za hrvatski internetski tečaj za početnike HiT-1, kandidatima hrvatskoga podrijetla iz Južne Amerike. Komisija za odabir stipendista koji će pohađati tečaj hrvatskoga jezika odabrala je sljedeće polaznike: Ana Sincich, Argentina, proljetni semestarKaren Elizabeth Gonzales Cvitkovic, Peru, proljetni semestarMaría Francisca Luza Miric, Čile, proljetni semestarNatalia Maldonado Teran, Bolivija, proljetni […]

Spivak je odlučila pokrenuti promjene i potaknuti žene da se odvaže na poslovne poduhvate te da za to budu nagrađene. Projekt već šest godina povezuje žene iz cijeloga svijeta, a sve one imaju zajedničko podrijetlo – dolaze iz Hrvatske.

PR

Mreža hrvatskih žena na Međunarodni dan žena dodijelit će u Zagrebu nagrade “Utjecajne hrvatske žene”.

Evo što sve možete pročitati u novom Hrvatskom iseljeničkom zborniku

Iz tiska je izišao novi svezak Hrvatskog iseljeničkog zbornika 2023. u kojemu su ključni tematski impulsi održivi povratak, dvojezično obrazovanje i prijenos znanja. Sa sažecima na engleskom i španjolskom jeziku Hrvatski iseljenički zbornik ima osam tematskih cjelina – naslovljenih kao: „Znaci vremena“, „Kroatistički obzori“, „Baština“, „Mostovi“, „Povjesnica“, „Duhovnost“, „Znanost“ i „Nove knjige“. Građa je raspoređena […]

Konferencija i svečana dodjela nagrada održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika, Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva turizma i Turističke zajednica grada Zagreba.