2023.

Evo što sve možete pročitati u novom Hrvatskom iseljeničkom zborniku

17. veljače 2023. u 8:41

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Naslovnica

Iz tiska je izišao novi svezak Hrvatskog iseljeničkog zbornika 2023. u kojemu su ključni tematski impulsi održivi povratak, dvojezično obrazovanje i prijenos znanja.

Hrvatski iseljenički zbornik 2021. donosi otkriće o predsjedničkoj obitelji u Kostarici

Ovogodišnji svezak Hrvatskog iseljeničkog zbornika, u 66. godištu izlaženja, posvećen je obilježavanju 70. obljetnice osnutka svoga malo starijeg nakladnika – Hrvatske matice iseljenika kao ključne nacionalne ustanove za iseljeničku djelatnost. Tematske cjeline napisali su iskusni publicisti, kroatisti, etnolozi, sociolozi, povjesničari, ali i teoretičari književnosti s raznih sveučilišta od Santiaga de Chilea, São Paula, Los Angelesa, […]

Sa sažecima na engleskom i španjolskom jeziku Hrvatski iseljenički zbornik ima osam tematskih cjelina – naslovljenih kao: „Znaci vremena“, „Kroatistički obzori“, „Baština“, „Mostovi“, „Povjesnica“, „Duhovnost“, „Znanost“ i „Nove knjige“. Građa je raspoređena na 440 stranica i ilustrirana s 110 fotografija. Simbolično, u čast ulaska Republike Hrvatske u Schengen i europodručje, naslovnicu ovogodišnjega sveska Matičina ljetopisa krase naše eurokovanice oblikovane u skladu s hrvatskom novčarskom tradicijom.

U građi novoga sveska zasebna tematska cjelina je Duhovnost koja redovito donosi stvaralaštvo kršćanskoga nadahnuća u hrvatskoj dijaspori, prema izboru urednice Vesne Kukavice. Esejistica iz Mađarske Branka Pavić Blažetin piše prvu istraživačku studiju o tjedniku Mađarskih Hrvata „Hrvatskom glasniku“ kao postojanom čuvaru vjerskog identiteta Hrvata u Mađarskoj. Publicisti iz Švicarske Tihomir Nuić i Mate Sušac u tekstu pod naslovom „Izgon i nezaslužena trauma našeg emigranta mladog svećenika iz Švicarske“ analiziraju zašto je svećenik i prevoditelj Kruno Pandžić kasnih tridesetih godina 20. stoljeća izgnan iz Švicarske.

Je li povratak stvarnost ili utopija?

Jučer je u Hrvatskoj matici iseljenika održano predstavljanje zbornika radova „Hrvatska izvan domovine IV“. “Tematska okosnica kongresa i ovog zbornika radova, čija je građa raspoređena na čak 508 stranica velikog enciklopedijskog formata, usredotočena je na tri najaktualnija migrantska izazova hrvatskih ljudi u pokretu ‘Povratak – stvarnost ili utopija’, propitujući iz više znanstvenih disciplina novu socio-kulturnu […]

Radost življenja suvremenih hrvatskih migranata u novom zavičaju u pratnji svojih župnika opisuje novinarka Marija Belošević – temeljem vjerske i kulturne prakse Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina – Göppingen i Hrvatske katoličke zajednice sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen.

Među povijesnim temama u Hrvatskom iseljeničkom zborniku može se pročitati i opsežna studija „Doprinos kanadskih Hrvata stvaranju, međunarodnom priznanju i obrani Republike Hrvatske“ netom diplomirane povjesničarke Ive Kajfeš.

Marin Sopta: Zemlje koje su uspjele vratiti svoju dijasporu nisu ništa uspješnije od Hrvatske. Evo u čemu je stvar

Na panelu Useljeništvo i povratništvo I. održanom u subotu u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u sklopu Šestog hrvatskog socijalnog tjedna, govoreći o useljeništvu i povratništvu, dr. sc. Marin Sopta istaknuo je kako se danas vrlo teško odlučiti na povratak u Hrvatsku, no smatra da ostale zemlje koje su uspjele vratiti stanovništvo, nisu uspješnije od Hrvatske, piše […]

Povjesničar i profesor s Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. sc. Ivica Miškulin u Hrvatskom iseljeničkom zborniku ima dva rada, od kojih je jedan posvećen stotoj obljetnici rođenja utemeljitelja hrvatske države dr. sc. Franji Tuđmanu i drugi pod znakovitim naslovom „Banket u Clevelandu: o sjevernoameričkoj turneji Dinama 1971.“.

Hrvatski iseljenički zbornik izdaje Hrvatska matica iseljenika, objavila je IKA.