Gradišće

Na austrijskom ORF-u kreće nova TV emisija o Hrvatima

9. rujna 2022. u 9:29

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Screenshot

U državnom studiju ORF-a u Željeznom predstavljena je nova televizijska emisija u kojoj će biti zastupljene sve autohtone narodne grupe u Austriji. „Mi – Česi, Hrvati, Mađari, Romi, Slovaci, Slovenci“ emitirat će svake druge nedjelje u 8.45 sati na ORF III.

Gradišćanska Hrvatica ispekla najbolji kruh u Austriji

Gradišćanska Hrvatica Heli Milalković iz Štikaprona peče najbolji kruh u Austriji. Njezin miješani raženi kruh nagrađen je titulom “Cesar kruha 2022”, javlja Hrvatska redakcija ORF-a. Treći put zaredom ova vrijedna gospođa osvojila je glasove žirija i titulu. Na 15. ocjenjivanju kruha natjecalo se 42 kandidata iz sedam saveznih zemalja s prijavljenih više od 130 uzoraka. […]

“Ovo je prva emisija koja će emitirati na šest jezika narodnih grupa i koja će imati mogućnost njemačkog prijevoda. Tako će se teme narodnih skupina moći unositi u većinski narod”, rekao je Werner Herić, direktor ORF-a Gradišće.

Svaka redakcija proizvodit će svoje priloge i birati teme…

“Prilozi neka ne budu samo čisti folklor, ali neka ne budu ni isključivo i manjinskopolitički motivirani”, dodao je Herić.

Program će voditi Katarina Janoška koja je dosad moderirala romsku televizijsku emisiju Romano Dikipe. Druga voditeljica bit će Julija Hamedinger, urednica hrvatske redakcije.

Gradišćanski Hrvati uče svirati tamburicu online

U sedam dvojezičnih osnovnih škola Gradišća ove školske godine izvodi se izborni predmet sviranja tamburice. Zbog pandemije koronavirusa vježbe se trenutačno ne mogu održavati u školi pa se prešlo na online način rada, javlja austrijska ORF televizija. U dogovoru s nadzornicom za manjinsko školstvo Karin Vukman-Artner, profesor Ante Pletikosić tijekom prvog lockdowna u ožujku počeo […]

Gledatelji emisije moći će njemački prijevod uključiti pomoću Teletexta na strani 777. Emisija će trajati 30 minuta, a prva je na rasporedu 11. rujna.