Panel rasprave

Na konferenciji u Zagrebu razgovaralo se o uključenju hrvatske dijaspore u gospodarski život Hrvatske i stvaranja uvjeta za njihov povratak i ulaganja

29. kolovoza 2022. u 8:24

Potrebno za čitanje: 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Dvodnevna Konferencija veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske održana je u četvrtak i petak u Zagrebu.

U Moliseu će se održati 5. Forum mladih hrvatskih manjina: Poseban problem predstavlja sve slabije znanje jezika zajednica

U organizaciji Zaklade „Agostina Piccoli“ i Hrvatske matice iseljenika, u Mundimitru (Molise, Italija) održat će se peti „Forum mladih hrvatskih manjina“. Razdoblje od 9. do 11. rujna 2022. mladi pripadnici hrvatskih manjinskih zajednica posvetit će temi „Jezik kao identitetsko i kulturno sredstvo“. Ovaj forum hrvatskih manjina oblik je druženja mladih pripadnika hrvatskih manjinskih zajednica tijekom […]

Konferenciju je uvodnim govorom o aktualnim vanjskopolitičkim temama i prioritetima hrvatske vanjske politike otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon čega se prisutnima obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Zatim su uslijedila izlaganja posebnog gosta Konferencije, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora i zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, te potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Daniela Markića i ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije Ivice Kindera. Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković obratio se visokim uzvanicima na radnom ručku.

U drugom dijelu konferencije uslijedile su daljnje panel-rasprave, na kojima su sudjelovali i čelnici drugih ministarstava koja se bave međunarodnim političkim pitanjima i ciljevima Republike Hrvatske na međunarodnom planu, ključnim gospodarskim procesima i izazovima gospodarske diplomacije te suradnji s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Na popisu stanovništva znam tko sam! Hrvat(ica) – hrvatski – rimokatolik

Iz tiska je krajem prošloga tjedna izašao prvi broj brošure “Znam tko sam!” u izdanju Hrvatske riječi. Riječ je o reklamnom materijalu u okviru istoimene kampanje koju provode ključne institucije hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji na čelu s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji, s ciljem informiranja šire javnosti o predstojećem popisu stanovništva koji […]

Između ostalih, izlagali su ministar financija Marko Primorac, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Tijekom drugog dana Konferencije održani su paneli o javnoj i kulturnoj diplomaciji, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić govorili su o uključenju hrvatske dijaspore u gospodarski život Hrvatske i stvaranje uvjeta za njihov povratak i ulaganja.

Konferenciju je govorom zaključio posebni gost, ministar vanjskih poslova Helenske Republike Nikos Dendias, koji je izlagao o aktualnim regionalnim i globalnim izazovima, te se osvrnuo i na odlične bilateralne odnose i snažno partnerstvo između Republike Hrvatske i Helenske Republike.

Ministar financija: Nema govora o haraču na oporezivanje Hrvata izvan domovine

Ministar financija Marko Primorac rekao je jučer da nema govora o “haraču” Porezne uprave na oporezivanje Hrvata koji rade izvan domovine te da je to proces u skladu s načelom oporezivanja svjetskog dohotka i razmjena informacija u tijelima članica EU-a i općenito. “Porezna uprava neće nikome zavlačiti ruku u džep, ali postoje određeni mehanizmi koji […]

Ovo redovito godišnje okupljanje bila je prilika za sveobuhvatnu raspravu o aktualnim izazovima hrvatske diplomacije, u cilju zajedničkog promišljanja o prioritetnim ciljevima i aktivnostima hrvatske vanjske politike i službe vanjskih poslova.