Hrvati u Srbiji

Na popisu stanovništva znam tko sam! Hrvat(ica) – hrvatski – rimokatolik

19. kolovoza 2022. u 9:57

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska riječ

Iz tiska je krajem prošloga tjedna izašao prvi broj brošure “Znam tko sam!” u izdanju Hrvatske riječi. Riječ je o reklamnom materijalu u okviru istoimene kampanje koju provode ključne institucije hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji na čelu s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji, s ciljem informiranja šire javnosti o predstojećem popisu stanovništva koji će se održati u listopadu ove godine.

HNV u Srbiji nezadovoljan planom za nacionalne manjine: Prijedlozi su i ovoga puta ostali na marginama

Četvrti sastanak Posebne radne skupine za pripremu Prijedloga novog akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina održan je 12. kolovoza u Beogradu, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije. Sastanak je imao za cilj razmatranje pristiglih komentara i prijedloga na Radnu verziju Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina […]

U prvom broju brošure čitatelji će, među ostalim, moći pročitati obraćanje predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ekskluzivno napisano za ovu prigodu, intervju s predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić te dobiti sve bitne informacije koje se tiču predstojećeg popisa, kao i doznati zanimljivosti vezane uz hrvatski nacionalni identitet.

“Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji do sada je poduzimalo niz aktivnosti vezanih uz predstojeći popis, a sada posebnu pažnju posvećujemo kampanji u okviru koje se izdaje i ova brošura kao dio šireg reklamnog materijala. Želja nam je na više razina doprijeti do što većeg broja pripadnika naše zajednice kako bi ljudi u trenutku popisa bili svjesni o značenju njihovih odgovora danih popisivačima te kako bismo ih kroz pozitivne vrijednosti potaknuli na jasno i nedvosmisleno izjašnjavanje”, rekla je Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a.

Demokratska tranzicija Srbije pokazala je senzibilitet za prava Hrvata kao nacionalne manjine tek od 2000. godine

U NSK-u je u četvrtak upriličeno predstavljanje knjige „Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini: aktualni trendovi, izazovi i perspektive“ u sunakladi Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – podružnica Vukovar i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice triju autora – dr. sc. Dražena Živića, dr. sc. Sandre Cvikić i profesora Tomislava Žigmanova. Na Kliofestu […]

Prvi broj brošure bit će dostupni u svim mjestima u kojima u značajnom broju žive Hrvati, a kampanja “Znam tko sam!” ima svoju Facebook i Instagram stranicu.