Jačanje veza

Najavljeno otvaranje Generalnog konzulata RH u Vancouveru

17. travnja 2023. u 9:12

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je u petak predavanje na Sveučilištu Britanske Kolumbije o odgovorima Hrvatske na nove sigurnosne izazove u Europi. Osvrnuo se i na 30. obljetnicu uspostave diplomatske odnose Hrvatske i Kanade…

Ministar na sastanku s članovima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u četvrtak u Torontu s članovima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore predvođenim Johnom Marionom te Ivanom Grbešićem i Wanitom Kelavom. „Ova Komora ne samo da pridonosi političkom, gospodarskom, društvenom i kulturnom razvoju Kanade, već koristeći iskustva stečena u Kanadi značajno pridonosi i razvoju Hrvatske. Iskreno smo ponosni […]

„Naši odnosi nadilaze i službenu proslavu: Hrvati se više od stoljeća naseljavaju na istok i zapad Kanade, a naše transatlantske veze nadilaze službene strukture i organizacije. Jedna od najčvršćih veza među državama su upravo ljudi. Kanada je dom za više od 250 tisuća hrvatskih Kanađana koji su most snaženja veza naših dviju zemalja. Ne samo da su pridonijeli političkom, gospodarskom, društvenom i kulturnom razvoju Kanade, već su i znanjem stečenim u Kanadi značajno pridonijeli razvoju Hrvatske od njezina osamostaljenja“, rekao je ministar Grlić Radman.

Također, u svome predavanju ministar se osvrnuo i na sigurnosne izazove današnjice te istaknuo kako NATO ostaje okosnica naše kolektivne obrane. Dodao je zatim kako Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana, kao i nastavak proširenja Europske Unije.

“Hrvatskoj je od iznimne važnosti stabilno susjedstvo sa zajedničkim demokratskim vrijednostima i jasnom euroatlantskom orijentacijom“, naglasio je.

Ministar Grlić Radman: Postoji veliki interes zajednice američkih Hrvata za povratak i doseljavanje

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u nedjelju s hrvatskom zajednicom u New Yorku. Ministar je po dolasku u New York, gdje će sljedeći tjedan sudjelovati na 77. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, posjetio Hrvatsku katoličku misiju blaženog Ivana Merza te prisustvovao svetoj misi u crkvi Predragocjene krvi Kristove u njujorškoj […]

Bitno je istaknuti da se upravo na Sveučilištu Britanske Kolumbije otvara katedra hrvatskog jezika koja će već 2025./2026. krenuti s poučavanjem prvih studenata, a uz potporu Vlade Republike Hrvatske.

Ministar Grlić Radman također se susreo s provincijskim ministrom Britanske Kolumbije za gospodarstvo Jagrupom Brarom s kojim je razgovarao o jačanju transatlantskog partnerstva, suradnji u području razvoja održivog, inovativnog i otpornog turizma s posebnim naglaskom na digitalizaciju. Također su razgovarali i o korištenju prednosti koje nudi Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) EU-a i Kanade.

S članom Hrvatsko-kanadske gospodarske komore Georgom Kovačićem, ministar je razmijenio iskustva o energetici, istaknuvši veliki potencijal za suradnju s obzirom na Hrvatsku kao energetsko regionalno čvorište zahvaljujući LNG terminalu.

Ministar je posjetio i župu svetog Nikole Tavelića u Montrealu gdje se susreo s hrvatskim iseljenicima. Zahvalio im je za sav doprinos pri stvaranju neovisne, slobodne i samostalne Hrvatske, kao i za onaj nedavni kada su nesebično pomogli u obnovi i izgradnji hrvatskih gradova od razornih potresa. Istaknuo je pritom kako će Vlada RH na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem nastaviti raditi na povezivanju Hrvatske i Kanade, kao i opstanku hrvatske kulture i tradicije u Kanadi.

Ministar Grlić Radman: Napori Hrvata koji su doselili u Kanadu bili su dio izgradnje ove zemlje

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u srijedu u Torontu s ministricom vanjskih poslova Kanade Mélanie Joly. Ministri su razgovarali o obilježavanju trideset godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kanade te su istaknuli kako su se odnosi dviju država razvili u pouzdano i snažno bilateralno i multilateralno partnerstvo, izgrađeno na zajedničkim […]

Ministar Grlić Radman najavio je odluku Vlade Republike Hrvatske o otvaranju Generalnog konzulata u Vancouveru kao dodatni poticaj Hrvatske da osnaži svoje veze s tamošnjim Hrvatima.