Kiritof

Najveća godišnja proslava na kojoj se tradicionalno okupljaju moravski Hrvati i gradišćanski Hrvati

14. rujna 2022. u 8:43

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu

U organizaciji moravskih Hrvata u Jevišovki je početkom rujna 2022. održan Kiritof, najveća godišnja proslava na kojoj se tradicionalno okupljaju moravski Hrvati iz svih dijelova Češke, a pridružuju im se i gradišćanski Hrvati iz susjednih zemalja, Austrije i Slovačke.

Gradišćanski Hrvati obilježili 450. godišnjicu doseljavanja u Novo Selo

U Novom Selu u nedjelju je proslavljena 450. obljetnica doseljavanja Hrvata u to selo i regiju. Tom prigodom je Društvo za muzej i kulturu pozvalo na malu zabavu u četiri seoska vrta. Nastupile su domaće skupine: Hatsko kolo, Pelikani i Basbaritenori, javlja Hrvatska redakcija ORF televizije. Jubilej su zapravo namjeravali proslaviti prošle godine, ali to […]

Kiritof je mjesto susreta gradišćanskih Hrvata koji se već više od četvrt stoljeća organizira prve nedjelje u rujnu, kako bi se od zaborava sačuvala vrijedna kulturna te povijesna baština moravskih Hrvata.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu

Proslava ovogodišnjeg Kiritofa započela je misnim slavljem u crkvi Sv. Kunigunde koje je služeno na hrvatskom i njemačkom jeziku, a pjevani dio bio je na gradišćansko-hrvatskom jeziku. Uslijedio je mimohod selom uz vođenje tradicionalnog jarca te bogat kulturno-umjetnički program na kojemu je prikazana bogata folklorna i glazbena baština moravskih Hrvata.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu

Hrvatska veleposlanica, djelatnici veleposlanstva i počasni gosti iz Hrvatske, položili su cvjetni aranžman kod spomenika dolasku moravskih Hrvata u ove krajeve početkom 16. stoljeća.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu

U uvodnom dijelu kulturnog programa prigodnim riječima prisutnima su se obratili: Ljiljana Pancirov, hrvatska veleposlanica u Češkoj, Milan Hovorka, češki veleposlanik u Hrvatskoj, Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i Jan Kopřiva, predsjednik udruge moravskih Hrvata. Na svečanosti je sudjelovao i Marin Knezović, rukovoditelj za hrvatske manjine u Hrvatskoj matici iseljenika te predstavnici lokalne uprave i Ministarstva kulture Češke.

Gradišćanski Hrvati uče svirati tamburicu online

U sedam dvojezičnih osnovnih škola Gradišća ove školske godine izvodi se izborni predmet sviranja tamburice. Zbog pandemije koronavirusa vježbe se trenutačno ne mogu održavati u školi pa se prešlo na online način rada, javlja austrijska ORF televizija. U dogovoru s nadzornicom za manjinsko školstvo Karin Vukman-Artner, profesor Ante Pletikosić tijekom prvog lockdowna u ožujku počeo […]

Gosti iz Hrvatske s posebnim zanimanjem razgledali su iznimno lijepo uređen interaktivni Muzej moravskih Hrvata koji čini integralni dio s novoizgrađenim prostorom Hrvatskog kulturnog središta, a nudi mogućnosti izložbenog i koncertnog prostora u okviru budućih kulturnih sadržaja hrvatske manjine. Muzej je opremila dopredsjednica udruge Lenka Kopřivova, javilo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Pragu