Nakon dvije godine pauze

Najveća hrvatska katolička župa u dijaspori organizirala nikolinjsko-božićnu proslavu

9. prosinca 2022. u 14:39

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa München

Nakon stanke od dvije godine najveća hrvatska katolička župa u iseljeništvu organizirala je nikolinjsko-božićnu proslavu župe. Događaj je održan u dvorani Karlsfeld Bürgerhaus i privukao je više stotina hrvatskih vjernika svih naraštaja. Veliki broj djece i mladih s njihovim roditeljima pridonio je lijepom osjećaju božićnog obiteljskog zajedništva.

Hrvati u Münchenu oprostili se od drage časne: Bog ljubi osobe koje žive u poniznosti

Hrvatski katolici nedjeljom se okupljaju u više crkvi u Münchenu, a jedna od njih je i crkva st. Gabriel. Ona je dom i brojnih njemačkih vjernika o kojima od 2. veljače 1999. brinu hrvatske sestre Družbe Kraljice svijeta iz Zagreba. Od 2002. s. Marta Jozić, osim za Nijemce, svira i na hrvatskoj misi te obnaša […]

I ovogodišnje slavlje HKŽ-a München imalo je humanitarni karakter. Cijeli prihod proslave namijenjen je za pomoć siromašnim obiteljima u Hrvatskoj i BiH.

Na početku slavlja voditelj župe fra Petar Klapež izrazio je veliko zadovoljstvo što hrvatski vjernici izvan domovine čuvaju vjeru i tradiciju svog naroda…

Hrvatska katolička župa München

„Sedamdeset i pet dugih godina iseljeništva, čiju ćemo obljetnicu proslaviti 17. i 18. lipnja 2023. godine, kao i život u velikoj multikulturalnoj sredini ovog grada, ne mogu nas odvojiti od katoličke vjere naših djedova“, istaknuo je fra Petar, dodavši: „Želja nam je da se u ovoj nadolazećoj jubilarnoj godini, kao i u godinama koje dolaze, susrećemo kroz molitvu, razgovore i druženja da bismo sa svim vjernicima duhovno rasli u našem poslanju i u poslanju naše župe”.

Splitski franjevci napuštaju Župu sv. Gabrijela u Münchenu!

Nakon 36 godina života i pastoralnog djelovanja u samostanu i Župi sv. Gabrijela u Münchenu, svečanom euharistijom u prošlu nedjelju svećenici su se službeno oprostili od svojih župljana. Prestanak je to pastoralnog djelovanja i napuštanje samostana! Odluci o napuštanju prethodilo je dugo preispitivanje i promišljanje, o čemu je bilo riječi i na ovogodišnjem provincijskom kapitulu […]

Fra Petar se zahvalio župnim skupinama koje će nastupiti u programu kao i njihovim voditeljima te svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji proslave. Zatim je svim prisutnim vjernicima u ime svećenika, časnih sestra i pastoralnih djelatnika zaželio čestit Božić i blagoslovljenu novu 2023. godinu.

Hrvatska katolička župa München

U bogatom prvom dijelu programa nastupile su skupine koje djeluju u okrilju HKŽ-a München: dječji zbor “Hrvatski slavuji” i tamburaši (voditeljica s. Nikolina Bilić), Zbor mladih – Frama HKŽ München (voditelji: Anna Bagarić, Josip Marković i s. Nikolina Bilić), dječji folklor 4 – 6 godina “Bijeli golubovi” (voditeljice: Marija Šibenik i Penelope Kramar), dječji folklor 2. – 6. razreda “Bijeli golubovi” (voditeljice: Anna Franjko i Viktoria Blažić), folklor “Mladost” – mladi od 7. razreda (voditeljice: Lidija Drvodelić i Slavica Tavra), folklor “Bijele ruže” – mladi od 16 godina (voditeljice: Anna Franjko i Viktoria Blažić) i folklor mladih “Fra Andrija Kačić Miošić” (voditeljice: Ivana Pušić i Jelena Poljak). U programu su nastupili i učenici dopunske nastave u Bavarskoj predvođeni učiteljicama Ivkom Ištuk Mandić i Anom Jujnović.

Nakon nastupa župnih skupina na pozornicu je uza zvukove zvončića među djecu došao sv. Nikola. Uputio im je riječi pozdrava i potaknuo ih da uvijek nastoje živjeti poruku Božića u svojim obiteljima. Zatim im je podijelio svoje darove.

Hrvatska katolička župa München

U zabavnom dijelu programa do kasnih večernjih sati sve prisutne, uz glazbu, ples i veselo raspoloženje upotpunjeno pripremljenom večerom i kolačima, zabavljao je župni sastav “Točka”.

Školska i vjeronaučna godina u znaku pripreme 75. obljetnice osnutka HKŽ-a München

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, u Münchenu je na Theresienwiese održan 187. Oktoberfest koji je privukao nekoliko milijuna posjetitelja. Zbog ovog velikog događaja smještenog u samoj blizini zgrade Hrvatskog doma, početak vjeronaučne godine u Hrvatskoj katoličkoj župi München započeo je u subotu. Kapelu blaženog Alojzija Stepinca ispunilo je mnoštvo roditelja, djece i mladih koji […]

Proslavi su, među ostalima, prisustvovali i predsjednik župnog vijeća Franjo Barišić, konzul savjetnik RH u Münchenu Ines Mazor te konzul BiH u Münchenu Dragan Bagarić. Program je vodila Anja Tolić, članica župnog vijeća, javili su iz Hrvatske katoličke župe München.

Hrvatska katolička župa München