Slavlje

Školska i vjeronaučna godina u znaku pripreme 75. obljetnice osnutka HKŽ-a München

13. listopada 2022. u 9:24

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: s. Nikolina Bilić

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, u Münchenu je na Theresienwiese održan 187. Oktoberfest koji je privukao nekoliko milijuna posjetitelja. Zbog ovog velikog događaja smještenog u samoj blizini zgrade Hrvatskog doma, početak vjeronaučne godine u Hrvatskoj katoličkoj župi München započeo je u subotu.

Prvu svetu pričest u Münchenu primilo 175-ero dječaka i djevojčica: To je slavlje moguće zahvaljujući vašim roditeljima, djedovima i bakama

U prepunoj crkvi St. Michael u središtu Münchena, u subotu je prvu svetu pričest primilo 175 dječaka i djevojčica. Djeca, njih 15-ero, koji su se pripremali u Hrvatskoj katoličkoj župi München, prvu pričest primili su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nakon prestanka pandemije koronavirusa, ovaj veliki događaj proslavljen je bez ikakvih ograničenja. Djecu su […]

Kapelu blaženog Alojzija Stepinca ispunilo je mnoštvo roditelja, djece i mladih koji su došli na slavlje svete mise sa zazivom Duha Svetog za sretan i uspješan početak nove školske i vjeronaučne 2022./2023. godine.

Euharistijsko slavlje predvodio je voditelj fra Petar Klapež, voditelj HKŽ-a München, u koncelebraciji s dušobrižnicima i vjeroučiteljima djece i mladih: fra Jozom Župićem, fra Edvardom Sokolom, fra Ivanom Vuletićem i fra Slavenom Čekom. Svetoj misi prisustvovale su i vjeroučiteljice s. Viktorija Vukančić i Anamarija Andrijević. Euharistijsko slavlje pjevanjem, čitanjem, molitvama vjernika i prinošenjem darova na oltar uveličali su članovi dječjeg zbora “Hrvatski slavuji” s voditeljicom s. Nikolinom Bilić.

s. Nikolina Bilić

Pozdravljajući roditelje, djecu i vjeroučitelje, župnik je u propovijedi rekao: “Ovo euharistijsko slavlje i zaziv Duha Svetoga na početku nove školske i vjeronaučne godine slavimo u znaku pripreme za obilježavanje 75. obljetnice osnivanja Hrvatske katoličke župe München koju ćemo svečano proslaviti u lipnju sljedeće godine. Za tu našu obljetnicu posebno ćemo se pripremati kroz cijelu 2023. Ima li išta ljepše nego kada nam netko zaželi blagoslov za posao koji želimo raditi, obveze koje moramo ispuniti, put na koji želimo krenuti, odluku koju namjeravamo donijeti, igru koju želimo započeti? Biti kršćanin, biti član Crkve velik je dar, ali i obveza – obveza rasta u vjeri iz dana u dan. Vi roditelji, svojim primjerom života prvi ste učitelji vjere svojoj djeci. Na vama leži najveća odgovornost. Pored vašeg svjedočenja i prenošenja vjere djeci treba pružiti i cjeloviti rast u spoznaji. Stoga je potrebno da djeca pohađaju vjeronauk. Na vjeronauku će bolje upoznati svoju vjeru, osobu Isusa Krista, Njegovu objavu i djelo spasenja, a preko dolaženja na svetu misu u našoj župi dublje će ući u život vjere, sakramentalni život i zajednicu vjernika”.

Ljetna proslava u Hrvatskoj katoličkoj župi München

Hrvatska katolička župa München proslavila je protekli vikend, nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, svoju tradicionalnu ljetnu proslavu – Sommerfest. Događaj je započeo obiteljskom svetom misom u dvorištu Hrvatskog doma, koju je u Kapeli bl. A. Stepinca predvodio fra Petar Klapež, župnik i voditelj ove velike hrvatske zajednice u Njemačkoj. Veliki broj mladih obitelji sa […]

Fra Petar je nadalje pozvao roditelje da uključe djecu u župne skupine: ministrante, čitače, dječji zbor, sviranje tamburice, dječji folklor, a mlade u Framu i zbor mladih. Posebno je istaknuo učenike prvog razreda te ih ohrabrio u novoj fazi njihovog odgoja i rasta u vjeri. Svim vjeronaučnim i drugim župnim skupinama zaželio je ustrajan i plodonosan rad, suradnju i zajedništvo.

s. Nikolina Bilić