München

Najveća hrvatska župa u dijaspori vraća se starom početku

29. travnja 2022. u 8:39

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zbor mladih HKŽ-a München

Epidemiološke mjere koje su se odnosile na vjerska okupljanja prestale su 3. travnja vrijediti u svim crkvama nadbiskupije München Freising.

U Münchenu preminuo hrvatski svećenik

Svećenik Šibenske biskupije don Ćiril Knežević preminuo je 12. travnja 2022. u Münchenu u 66. godini života i 35. godini svećeništva, objavio je biskupijski Tiskovni ured. Don Ćiril Knežević rođen je 4. veljače 1957. u Osijeku, od oca Leopolda i majke Katice rođene Vidović. Nakon završene osnovne škole otišao je u Dječačko sjemenište u Zagreb […]

Vjernike Hrvatske katoličke župe München obradovala je vijest kako se te subote ukidaju sve epidemiološke mjere, nakon više od dvije godine epidemije Covida-19 i brojnih ograničenja koja su tim povodom propisivana.

Epidemiološke mjere ukinute su zbog „poboljšanja situacije, visokog stupnja kolektivnog imuniteta, kao i procjene da je virus dobrim dijelom manje opasan”.

“Iza nas je vrlo zahtjevno vrijeme koje je, nažalost, mnogima prouzročilo velike boli zbog posljedica bolesti i gubitaka voljenih osoba, kao i ograničenja koja su sputavala susrete napose sa starijima i nemoćnima. Opravdana je radost svih ljudi što su mjere dokinute. No, uz još uvijek potrebnu dozu opreza, nadamo se povratku redovite, normalne svakodnevice društvenoga, crkvenoga i vjerničkoga života”, naglasio je župnik fra Petar Klapež.

Prestankom epidemioloških mjera za vjerska okupljanja u ovoj župi više se neće slaviti dvostruke nedjeljne svete mise te se župa vratila nedjeljnom rasporedu misa kao što je to bilo prije pandemije.

“U tom ozračju u svoje osobno ime, te u ime fratara i časnih sestara, kao i pastoralnih djelatnika naše župe, zazivam Božji blagoslov na sve vjernike, te želim plodonosne dane u svim pastoralnim aktivnostima naše župe”, zaključio je fra Petar Klapež.

NEDJELJNI RASPORED SVETIH MISA

Crkva Sv. Pavla u 9 i 17 sati
Kapela Bl. Alojzija Stepinca (Dječja Misa) u 10.30 sati
Crkva Maria Schutz (Passing) u 11.30 sati
Crkva St. Gabriel u 12 sati
Crkva St. Michael u 12 sati
Crkva P. Rupert Mayer (Poing) u 9.15 sati

CroBaroque večer Hrvata u Münchenu

Ansambl “Projekt Lazarus” izveo je u subotu u Münchenu najznačajnije hrvatske ranobarokne skladbe. Koncertni nastup održan je u velebnoj crkvi svetoga Pavla. Pod palicom dirigenta Darijana Ivezića, nastupili su vrsni hrvatski glazbeni velikani: Daniela Perosa i Tanja Rupnik – soprani; Martina Menegoni i Nikolina Virgej Pintar – mezosoprani; Josip Čajko i Siniša Galović – tenori; […]

SUBOTNJI RASPORED SVETIH MISA

Crkva Maria Hilf (Geretsried) u 16.30 sati
Crkva Sv. Pavla u 18 sati

RASPORED SVETIH MISA RADNIM DANOM

Ponedjeljkom: crkva Sv. Pavla u 18.30 sati
Utorkom: kapela Bl. Alojzija Stepinca u 18.30 sati
Srijedom: crkva Sv. Pavla u 18.30 sati (nakon svete mise je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom)
Četvrtkom: kapela Bl. Alojzija Stepinca u 18.30 sati
Petkom: crkva Sv. Pavla u 18.30 sati

RASPORED ZA SVETU ISPOVIJED

Ponedjeljak: crkva Sv. Pavla u 18 sati
Utorak: kapela Bl. Alojzija Stepinca u 18 sati
Srijeda: crkva Sv. Pavla u 18 sati
Četvrtak: kapela Bl. Alojzija Stepinca u 18 sati
Petak: crkva Sv. Pavla u 18 sati

PRVA SVETA PRIČEST I KRIZMA

Prva Sveta Pričest je u subotu 14. svibnja 2022. u crkvi St. Michael u 10.30 sati. Sveta Krizma je u subotu 21. svibnja 2022. u istoj crkvi, u 11 sati.

SEMINAR ZA SAKRAMENT SVETE ŽENIDBE

Seminar za sakrament Svete ženidbe održat će se 17. i 18. lipnja 2022. u crkvi sv. Pavla s početkom u 19.30 sati. Mole se svi zaručnici koji žele sklopiti sakrament svete ženidbe da se telefonski ili e-mailom prijave u župni ured.

OSTALE OBAVIJESTI

U sljedeću subotu 30. travnja nakon svete mise (crkva Sv. Pavla) je klanjanje mladih pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Susret Framaša je u nedjelju 1. svibnja u kapeli Bl. Alojzija Stepinca u 18.30 sati. Sljedeći tjedan je i vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike prema rasporedu kao i prije uskrsnih praznika.

Hrvati u Münchenu prikupljaju pomoć za Ukrajinu: Mi vjernici ne gubimo nadu u tračak savjesti

Hrvatska katolička župa München pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za ratom pogođenu Ukrajinu. Misija se priključuje i pozivu pape Franje pa će Čistu srijedu 2. ožujka učiniti “Danom posta za mir”. Svete mise bit će održane u crkvi sv. Pavla u 18 sati i u crkvi sv. Gabriela u 20 sati, na kojima […]

Probe dječjeg zbora su petkom u 16.45 sati u kapeli, probe pjevanja framaša su četvrtkom u 18.30 sati, a probe odraslih crkvenog zbora su srijedom u 20 sati u kapeli.