Fort Recovery, Ohio

Najveću tvornicu tamburica na svijetu utemeljio je Ivan Hlad – čak 1917. godine!

2. siječnja 2021. u 14:11

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Almanak i statistika južnih Slavena u Sjedinjenim Državama

Čast nam je ovime predstaviti našu VELIKU i MODERNU tvornicu, u kojoj izrađujemo sve vrste tambura, po modernom i znanstvenom sustavu, piše u publikaciji “Almanak i statistika južnih Slavena u Sjedinjenim Državama”, koja je izdana 1927. u Chicagu.

Chicago

Pronašli smo pismo Hrvata koji je 1907. došao u Chicago: Radio sam za četiri dolara tjedno

Dana 27. travnja 1907. godine krenuo sam u strani svijet i to najprije “Samoborčekom” koji stiže u Zagreb nešto oko 10 sati prije podne, tako sam imao dovoljno vremena da stignem na novi državni kolodvor i da dospijem na vlak s kojim sam putovao u Rotterdam gdje sam se ukrcao na parobrod Postdam, koji je […]

Naša radnja bila je utemeljena još 1917. godine u Chicagu, I11. pod imenom: PRVA HRVATSKA TVORNICA TAMBURA I TISKARA NOTA U CHICAGO, ILL. IVAN HLAD vlasnik, te je bila uvijek NAJPRIZNATIJA i NAJPOZNATIJA među našim narodom u Americi. Da ovo potvrdimo, najbolji nam je dokaz, da se je naša radnja u ovako kratkom vremenu razvila u VELIKU i MODERNU TVORNICU, tako da je danas naša tvornica i proizvodnja tambura, NAJVEĆA NA CIJELOME SVIJETU. Mi danas poslujemo s najviše tamburaša u Americi, te imamo više od dvije tisuća pohvalnica i priznanja od tamburaških društava i pojedinaca, diljem cijele Amerike.

Naša tvornica je snabdjevena s najmodernijim strojevima i spravama, a zapošljavamo samo vješte i sposobne radnike. Sva proizvodnja tambura jeste pod upravom i nazorom gosp. Ivana Hlada, koji si je sa svojom vještinom i znanjem, u izradbi tambura, stekao najveće priznanje među našim narodom u Americi. Mi imamo uvijek gotovih tambura na skladištu, te smo ih kadri otposlati, čim narudžbu primimo.

Mi isto izrađujemo gusle, najbolje vrsti, te smo uvijek spremni poslati naš cjenik gusala, svakome na zahtjev – badava.

Naše tambure su potpuno garantirane, te ako naručitelj – nakon primitka – nije zadovoljan sa izradbom ili glasom, mi je primamo natrag u tamburu na zahtjev naručitelja, te računamo. Naša tvornica jeste jedina danas, i koja je kadra dati ovakvo jamstvo.

Naša tvornica je isto spojena s izdavanjem svih vrsti tamburaških nota. Ovaj odjel imade pod svojom upravom gosp. A. Franić, koji je danas najpriznatiji sa svojom vještinom i glazbenim znanjem, među našim tamburašima u Americi.

Majstorsko znanje gosp. Hlada i glazbeno znanje gosp. Franića, spojeno je sada ujedno, i radi toga mi smo u stanju dati tamburašima: NAJBOLJE TAMBURE I NABOLJE UDEŠENE KOMADE za tambure.

Gospoda Hlad i Franić su isto izumili jednu novu spravu, koja se postavi u tamburu, te koja pojačava gals tambure za 65%. Ista sprava se zove MASTER TONE AMPLIFIER, a postavljamo je u zamjenu za drugu tamburu, ili vraćamo novac, zato posebno.

Štrajk glađu

Oni su štrajkali glađu zbog Titovog dolaska u SAD

U arhivu Hrvatskog etničkog instituta pronašli smo zanimljiv proglas iz 1978. koji potpisuju četvorica Hrvata iz Chicaga: Mile Ivezić, Mile Štimac, Vjekoslav Velić i Ivan Lončar. Oni su se, naime, odlučili na sedmodnevni štrajk glađu zbog “Titinog dolaska” u Washington D.C. “Usporedo s glavnim demonstracijama u Washingtonu D.C., koje organizira Hrvatskog Narodno vijeće prilikom posjete […]

Naš veliki cjenik tambura šaljemo svakome na zahtjev, badava.

Sva pisma, novac ili money ordere, treba slati na:

TAMBURITZA MANUFACTURING CO.
Fort Recovery, Ohio

“Točna i brza izradba i brza posluga!”’

preuzeto iz publikacije “Almanak i statistika južnih Slavena u Sjedinjenim Državama”, Chicago, 1927.