Zanimljiv proglas iz 1978.

Oni su štrajkali glađu zbog Titovog dolaska u SAD

23. prosinca 2020. u 5:30

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Hrvatski etnički institut

U arhivu Hrvatskog etničkog instituta pronašli smo zanimljiv proglas iz 1978. koji potpisuju četvorica Hrvata iz Chicaga: Mile Ivezić, Mile Štimac, Vjekoslav Velić i Ivan Lončar. Oni su se, naime, odlučili na sedmodnevni štrajk glađu zbog “Titinog dolaska” u Washington D.C.

Evo kako se naša dijaspora borila za Hrvatsku i što je tražila od predsjednika Busha

Pod geslom: “NIKAD VIŠE JUGOSLAVIJU!”… “SAMOSTALNA HRVATSKA U UJEDINJENOJ EVROPI”, 24. studenoga 1990. održane su jedne od najvećih i javno najzapaženijih hrvatskih demonstracija u Clevelandu. Demonstracije je priredio Hrvatski međudruštveni odbor Clevelanda (HMOC) u kojem je do sada učlanjeno deset organizacija i to (abecednim redom): Američko-hrvatsko kulturno i prosvjetno društvo, Američko-hrvatski nacionalni nogometni klub “Croatia”, […]

“Usporedo s glavnim demonstracijama u Washingtonu D.C., koje organizira Hrvatskog Narodno vijeće prilikom posjete jugoslavenskog diktatora Sjedinjenim Američkim Državama, hrvatska mladež Chicaga priredjuje ŠTRAJK GLAĐU”, piše u dokumentu s napomenom kako će štrajk započeti rano ujutro 6. ožujka 1978. godine u trenutku Titovog dolaska na američko tlo i trajat će do njegova odlaska iz SAD-a.

“Ovo mjesto biti će ujedno za sve vrijeme Titinog boravka u Americi mjesto prosvjeda pripadnika svih državotvornih organizacija, sportskih klubova, kulturnih, vjerskih i socijalnih ustanova chicaških Hrvata te gradonačelnika Bilandića i predstavnika svih slobodoljubivih naroda Europe protiv Jugoslavije i veliko-srpske komunističke diktature nad hrvatskim narodom”, navodi se u spisu, koji završava riječima: “Živjela Hrvatska! Živjela sloboda!”