Muzej slova

Neobična kolekcija Gyule Dietricha

25. svibnja 2021. u 10:30

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska riječ

Prva tiskara u Subotici otvorena je 1844., a 117 godina kasnije Subotičanin Gyula Dietrich krenuo je u Zagreb na štamparski zanat, kako bio izučio za ručnog sovoslagača. U tom poslu zadržao se 17 godina, a isto toliko radio je kao srednjoškolski profesor. Iako je odavno izašao iz tiskare, Ditrih još s ponosom čuva zavidnu kolekciju koja podsjeća na nekadašnji štamparski zanat koju je on sam nazvao Muzej slova.

U Plavni o baštini, identitetu i migracijama bačkih Hrvata Šokaca

U prostorijama Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva Matoš u Plavni, jučer je predstavljena monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca. Stručna suradnica Zavoda za kulturu za kulturne projekte i programe Katarina Čeliković najtoplije je zahvalila predsjednici udruge Matoš Marici Andrić na organizaciji i pozivanju kazivača bez kojih ne bi bilo ove jedinstvene monografije. Naime, u […]

Kada je trebalo birati zanimanje, Dietrich se između petogodišnje učiteljske škole i štamparskog zanata odlučio za ovo drugo, a prevagnulo je to što je poslije trogodišnjeg školovanja mogao steći zvanje šegrta i zaposliti se.

„Na školovanje za ručnog slovoslagača krenuo sam 1961. godine, a poslije izučenog zanata posao sam dobio u Subotici u gradskoj tiskari, koja je zatim postala Grafički zavod Panonija. Nakon nekoliko godina završio sam Višu grafičku školu u Zagrebu. Zavolio sam taj posao i danas sa 75 godina mogu reći ponovno bih ga radio. Radilo se tada drugačije nego danas. Naslove u novinama slagali smo ručno, dok su se tekstovi slagali na strojevima. Za prijelom jedne novinske stranice trebala su dva sata. Prelamači su se zvali meteri. Bila su četiri prava metera i uz njih jedan koji je dorađivao. Srednje strane novina radio je glavni meter. Tako sam i ja počeo, kao pomoćnik”, priča naš sugovornik, koji je 1969. godine objavio Monografiju “125 godina štamparstva u Subotici”.

Dio nekadašnjeg načina pripreme i tiskanja Dietrich je sačuvao u svom muzeju slova, a među njima je i slog Hrvatske riječi.

Gyula Dietrich ima i zavidnu kolekciju starih fotografija Subotice, a tu kolekciju nazvao je Arhiv Dietrich. U tom osobnom arhivu stare su fotografije Subotice koje je snimio njegov otac Jullius. Po struci cipelar, zaljubljenik u fotografiju, već od prve plaće kupio je fotoaparat, pa su zahvaljujući njemu ostali trajni foto zapisi nekadašnje Subotice.

Obitelj Dietrich u Suboticu je došla 1906. godine, iz Rumunjske…

Tri milijuna kuna hrvatskim udrugama u Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Osječko-baranjske županije, realiziralo je natječaj za sufinanciranje različitih programa i aktivnosti hrvatskih udruga na području Srbije koji je bio otvoren do 21. studenoga 2020. godine. Fond je iznosio tri milijuna kuna, a najviše po projektu dodijeljeno je 200 tisuća kuna. Spomenuti iznos dobilo je […]

“Moj otac bio je običan cipelar, ali je bio zaljubljenik u fotografiju. I ne samo da je fotografirao, već je i sam razvijao filmove i izrađivao fotografije”, zaključio je Gyula, koji svoji arhivu fotografija rado prikazuje u javnosti.

Hrvatska riječ