Predstavljena monografija

U Plavni o baštini, identitetu i migracijama bačkih Hrvata Šokaca

24. svibnja 2021. u 10:12

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

U prostorijama Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva Matoš u Plavni, jučer je predstavljena monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca.

Stanford: Veliko priznanje za Hrvata, najcitiranijeg znanstvenika u Srbiji

Skupina istraživača sa Sveučilišta Stanford objavila je rang-listu najboljih svjetskih znanstvenika za 2019. godinu, među kojima je emeritus Ivan Gutman s Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu najbolje rangiran od svojih 48 kolega iz Srbije. Metodologija rangiranja bila je zasnovana na većem broju kriterija: najznačajniji broj samostalnih znanstvenih radova, broj radova u kojima je znanstvenik prvi […]

Stručna suradnica Zavoda za kulturu za kulturne projekte i programe Katarina Čeliković najtoplije je zahvalila predsjednici udruge Matoš Marici Andrić na organizaciji i pozivanju kazivača bez kojih ne bi bilo ove jedinstvene monografije. Naime, u zborniku je oko 190 kazivača iz svih šokačkih mjesta koja su posjetili studenti etnologije i kulturne antropologije zagrebačkoga Filozofskog fakulteta tijekom prakse terenskog istraživanja, a iz Plavne ih je bilo dvadesetak. Posebna zahvalnost još jednom je javno upućena studentima i njihovoj mentorici prof. dr. sc. Milani Černelić koja je tijekom četiri godine vodila ovo istraživanje.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

„Željeli smo monografiju predstaviti u jednom ciklusu, kako smo to učinili i u drugim mjestima, ali smo zbog protuepidemijskih mjera uvedenih zbog virusa COVID-19, bili prisiljeni otkazati naš dolazak na teren. Nažalost, danas smo vidjeli koliko je bilo važno ovo istraživanje jer više nisu živi neki od kazivača koji su nosili veliki dio kulturnog života hrvatske zajednice Plavni. Ovo nam samo dokazuje kako smo u posljednji trenutak uspjeli zapisati i tako sačuvati život Šokaca u Bačkoj”, rekla je Katarina Čeliković nakon susreta s Plavanjcima.

Podsjetila je i kako je ovaj zbornik radova prvi takav zbornik u kojemu se problematika hrvatske (sub)etničke šokačke grupe razmatra interdisciplinarno s povijesnog, jezičnog, identitetskog, etnološkog i kulturno-antropološkog motrišta te već sada služi kao polazište budućim istraživačima koji neće imati sugovornike iz vremena koje je opisano u monografiji. Nakon predstavljanja, monografija je uručena kazivačima.

‘Nikada nisam razumio ljude u gradu koji ne znaju imena svojih prvih susjeda’

Nakon završene Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu, Stjepan Albot nije odlučio ostati u gradu poput svojih ostalih kolega. Ljubav prema rodnom mjestu, ljudima koji žive u njemu, Dunavu, bogatoj povijesti i prirodnim ljepotama Slankamena, prevladala je u njegovoj odluci. Tu su nastale i najljepše umjetničke slike na kojima prevladavaju motivi Srijema, nekadašnjeg života u njemu […]

I ovom je prilikom predstavljen projekt virtualne arhivske zbirke Baština Hrvata u Srbiji na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka te su uspostavljeni kontakti s nekima od Plavanjaca koji čuvaju fotografije iz života ove lokalne zajednice.