Frane Jelinčić

Njegov pepeo prosut je u Atlantski ocean: ‘Lijepo stopalo Božji je dar. S talentom se morate roditi, a sve ostalo je rad’

7. lipnja 2021. u 9:57

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Pixabay ilustracija

Frane Jelinčić pripada vrlo dobrom muškom ansamblu Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu s kraja 1940-ih, sastavljenom od domaćih plesača, što se poslije više nikada neće ponoviti.

Priča o Hrvatu iz Winnipega koji je prešao granice prosječnosti

Najmlađi sin skladatelja Frana Lhotke bio je prvak Zagrebačkog baleta od 1943. do 1955. Između toga, od 1949. do 1953., boravio je u Parizu kao solist baletne trupe Jeanine Charrat. Nenad Lhotka rođen je 30. studenoga 1922. u Zagrebu. Prva saznanja o baletu stekao je preko poznanstva s Pijom i Pinom Mlakar. Dolaskom Ane Roje […]

Rođen je 5. srpnja 1922. u Tisnu, a podrijetlom je iz Postira na otoku Braču. U Dubrovniku je 1943. završio Učiteljsku školu. Baletu su ga privukle balerine koje je kriomice promatrao s prijateljem. Pitali su ga ne bi li i sam htio postati plesačem? I postao je.

Učenik Ane Roje, Oskara Harmoša, Marije Zibine i Margarete Froman, plesati je počeo 1944. u Splitu, a sljedeće godine postao je član Zagrebačkog baleta. Nakon samo godinu dana učenja kod Ane Roje postao je njezin partner na pozornici, u drugom činu Labuđeg jezera, a već 1950. plesao je s njom Princa u Trnoružici. Tumačio je i glavne uloge u baletima Šeherezada, Bahčisarajska fontana, Bolero i Petruška. Uz njega je bila zlatna generacija plesača kao što su Lhotka, Harmoš, Šparemblek, Podkovac, Zubčić, Poje, Reljić, braća Sertić, Sulić, Bezjak, Poljaković… Većina njih otisnula se u inozemstvo i ostvarila respektabilne karijere.

Godine 1949. dobio je Republičku nagradu za ulogu Mercuzija u Romeu i Juliji. Poslije tri godine otišao je na usavršavanje u Baletnu školu Nikolaja Legata u Londonu. Nakon tog usavršavanja Frane Jelinčić ostao je u inozemstvu i plesao u trupama Mone Inglesby i Janine Charrat. U Parizu je nastupao čak i u Moulin Rougeu kako bi „zaradio novac i kupio auto‟.

Povratnica Lela u domovini promiče jazz: Njezina je glazba čarobna…

Supružnici Lela i Joe Kaplowitz bračni su jazz-par. Lela je rođena u Sisku kao Danijela Mačešić. Po formalnom obrazovanju magistrica je ekonomije. Nekoliko godina nastupala je u lokalima New Yorka gdje je upoznala Joea… Tijekom jedne večernje šetnje Opatijom, poznati jazz-kritičar Mladen Mazur začuo je sviranje nepoznatog mu jazz-pijanista koji je pratio vokalisticu također karakterističnoga […]

Od 1956. najviše je djelovao u SAD-u. Svoju posljednju baletnu ulogu, Princa u Labuđem jezeru, plesao je u Philadelphiji, u dobi od 50 godina. Kao baletni majstor i pedagog surađivao je s mnogobrojnim inozemnim baletnim ansamblima u Engleskoj, Švedskoj, Norveškoj i Njemačkoj te diljem SAD-a, u New Yorku, Pittsburghu, Loganu (Utah), San Franciscu, Newarku… Baletnu pedagogiju jednostavno je opisao: „Lijepo stopalo Božji je dar. S talentom se morate roditi, a sve ostalo je rad. No, balet traži i inteligenciju kako biste sve dobro shvatili”.

U dugom razdoblju izbivanja iz domovine povremeno je gostovao u Zagrebu, djelujući kao plesač, baletni majstor i koreograf u kazalištu i na televiziji. Od 1970. do 1972. bio je ravnatelj Baleta HNK gdje je kao koreograf postavio na scenu Trnoružicu i Suitu Rajmonda, kasnije i Orašara. Od velikih baleta koreografirao je i Giselle, Labuđe jezero, Coppeliju, Romea i Juliju te mnoge suvremene i kraće televizijske balete.

U suradnji s Borisom Ulrichom i Zlatkom Bourekom kreirao je balet Multiple Vision. Jednu sezonu surađivao je sa Zagrebačkom televizijom, u emisiji TV-magazin Antona Martija. Surađivao je s američkim televizijskim kućama PBS-om (Public Broadcasting System) u Pittsburghu i CBS-om (Columbia Broadcasting System). Bio je baletni majstor Baleta Hamburške državne opere i London Festival Balleta te ravnatelj The Pittsburgh Ballet Theatrea.

Astrid Turina otkrila što joj je pomoglo da prevlada kulturni šok u novoj sredini

“Kada bi roditelji otišli na posao, odlazila bih u dvorište i zvala susjede da dođu na balkone i da me gledaju kako plešem”, ovako svoju životnu priču započinje Astrid Turina koja je rođena 1949. godine u Petrinji. Obitelj joj je podrijetlom s Primorja, otac iz Crikvenice, a majka iz Bakra. S dvije godine doselila se […]

Suprugu, američku balerinu Dagmar Kessler-Jelinčić, upoznao je u Philadelphiji, bila mu je studentica. Vjenčali su se 1968. u Londonu. S kćeri Kirom živjeli su četvrt stoljeća u Virginiji, u Radfordu. Niz godina bio je profesor baleta na tamošnjem Sveučilištu, na College of Visual & Performing Arts, gdje je dobio status Faculty Emeritus i gdje je, u njegovu čast, osnovana školarina The Frano Jelincic Memorial Scholarship. Iz Radforda se preselio potkraj života na istočnu obalu SAD-a, u North Wildwood u New Jerseyu. Ondje mu je pepeo prosut u Atlantski ocean ispred njegove kuće, kada je umro, 14. listopada 2005. godine.

Davor Schopf, Hrvatska matica iseljenika