Zagreb

Noć knjige u znaku kulturne baštine Hrvata iz Vojvodine

24. travnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Krasnodar Peršun

Hrvatska matica iseljenika u sklopu manifestacije Noć knjige priredila je svečano predstavljanje dviju knjiga „Hrvati u Banatu: doseljavanje, tradicijska baština i identitet“ (2022.) i „Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine“ (2020.) koje je u petak održano u dvorani organizatora.

Bili smo na devetom Mladifestu u Los Angelesu koji je okupio više od 70 mladih

Učitelju, kamo ideš? Dođi i vidi! (Iv 1,38) – ovogodišnje je geslo Mladifesta, susreta mladih Hrvata Amerike i Kanade. Domaćin devetog susreta bila je hrvatska župa sv. Ante Padovanskog u Los Angelesu, na čelu sa župnikom don Ivanom Jordanom i Marilyn Majich. Od istoka do zapada pa sve do sjevera i juga američkog kontinenta, 70-ak je […]

Uz pozdravne riječi dr. sc. Ivana Tepeša, zamjenika ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, Tomislava Žigmanova, ministra za ljudska i manjinska prava te društveni dijalog u Vladi Republike Srbije i dr. sc. Milana Bošnjaka, izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, o knjigama su govorili: dr. sc. Robert Skenderović, znanstveni savjetnik Hrvatskog instituta za povijest, prof. dr. sc. Milana Černelić, prof. Katarina Čeliković, v. d. ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i izv. prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Voditeljica promocije bila je Vesna Kukavica, rukovoditeljica Odjela za nakladništvo Hrvatske matice iseljenika.

Krasnodar Peršun

Recentna etnološka i kulturnoantropološka istraživanja Hrvata u Vojvodini rezultirala su reprezentativnim znanstvenim monografijama koje su promovirane prvi put u Zagrebu u sklopu ovogodišnje manifestacije Noć knjige. Istraživanja su provedena od 2009. do 2021. godine, a knjige su, iz pera vrsnih znanstvenika iz Hrvatske i Srbije, objavljene u suizdavaštvu FF Pressa, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

“Ove kvalitetne etnološke studije opremljene su iscrpnim znanstvenim aparatom, uključujući pouzdane bibliografije, literaturu i izvore, kao i popis kazivača i odabranu fotografsku građu”, rečeno je na promociji.

Hrvatima u BiH preko projekata i programa na raspolaganju 5 milijuna eura

Povezivanje s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, potpora njihovu povratku i ostanku te očuvanje njihove pune jednakopravnosti jedan je od interesa Republike Hrvatske. Nastavljajući pružati potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni natječaj za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata […]

Obrađena je cjelokupna tradicijska kultura Hrvata u Vojvodini koju pripadnici hrvatske zajednice višestoljetno brižno njeguju u svakodnevnim kulturnim i društvenim praksama diljem toga multikonfesionalnog i multietničkoga prostora. Kazivači iz svih hrvatskih zajednica u Vojvodini isticali su kulturne i društvene običaje te pobožnosti svoje sredine.

Skup je pisanim putem pozdravio Naco Zelić, ugledni kulturni djelatnik, pravnik, diplomat i višedesetljetni predsjednik zavičajnih društava Hrvata iz Vojvodine, čestitajući mlađim naraštajima koji su napisali ova velebna djela.

Krasnodar Peršun

Izložba „Živa baština“

Program je nastavljen svečanim otvorenjem „Izložbe nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji“ pod znakovitim nazivom „Živa baština“. Nematerijalno blago stručno je obrađeno i u pojedinim knjigama, tako da izložba zrcali živost kulturnoga nasljeđa Hrvata u Srbiji. Događaj je otvorio Tomislav Žigmanov.

„Živa baština“ sadrži 22 elementa bogate nematerijalne baštine iz područja jezika, običaja, glazbe, plesa, tradicijskih umijeća i obrta kao što su: bunjevački i šokački govori bačkih Hrvata, „Dužijanca“, tamburaške prakse, stvaralaštvo u tehnici slame, umijeće izrade šlinga, vinogradarski običaj proslave svetog Vinka (Vincencija) i „kraljci“ u Rumi, Veliko prelo u Subotici, bećarac, ophod betlemaša u Srijemu, golubinačke mačkare, običaj „tuta“ u Plavni, običaj zvonjenja za pokojnike u Surčinu, tradicijsko dvoglasno pjevanje šokačkih Hrvatica iz Monoštora, „polivači“, čuvari Isusova groba, duhovski ophod „kraljica“, bunjevačko momačko kolo, priskakanje Ivanjske vatre, priprema kruha „božićnjaka“, umijeće izrade bunjevačkih i šokačkih papuča (papučoš) i drugo.

Daleko i od domovine i od hrvatskog svećenika. Upoznajte malu iseljeničku zajednicu Hrvata u Grand Rapidsu koja ipak nije izgubljena

Američka savezna država Michigan odavno je dom brojnih naraštaja hrvatskih iseljenika. Osobito je brojna i stara ona skupina Hrvata u i oko grada Detroita, najvećeg središta u ovoj saveznoj državi. U tom gradu 1923. godine osnovana je hrvatska župa sv. Jeronima kada je u Detroit došao vlč. Oskar Šustar. Župa je triput mijenjala svoju lokaciju. […]

Izvođači prigodnog kulturno-umjetničkog programa odjeveni u živopisne narodne nošnje bili su recitator Petar Huska koji je nadahnuto interpretirao na ikavici pjesmu, dok je dojmljivi tradicijski napjev izvela Martina Čeliković.

Krasnodar Peršun

Čitalački maraton

U nastavku manifestacije uslijedilo je otvorenje impresivne izložbe cjelokupne nakladničke djelatnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata s više od 70 reprezentativnih monografija iz svih grana ljudske djelatnosti Hrvata u Srbiji, od beletristike, historiografskih sinteza, udžbenika, likovnih monografija i bogate periodike Zavoda do časopisa „Nova riječ“, „Godišnjaka za znanstvena istraživanja“ i to u čast Zavodove 15. obljetnice svestranog djelovanja. Izložbu je predstavila Katarina Čeliković, v. d. ravnateljica Zavoda, uz kazivače i čitače na lokalnim idiomima hrvatskoga jezika iz Vojvodine.

Snježana Radoš, Hrvatska matica iseljenika