Posljednji val iseljavanja

Daleko i od domovine i od hrvatskog svećenika. Upoznajte malu iseljeničku zajednicu Hrvata u Grand Rapidsu koja ipak nije izgubljena

21. travnja 2023. u 8:59

Potrebno za čitanje: 2 min

fra Antonio Musa

Vijesti

FOTO: fra Antonio Musa

Američka savezna država Michigan odavno je dom brojnih naraštaja hrvatskih iseljenika. Osobito je brojna i stara ona skupina Hrvata u i oko grada Detroita, najvećeg središta u ovoj saveznoj državi.

Tko je bio gospodin Bridgeview, Hrvat koji je razvio jednu od najvećih tvrtki za beton u Americi? ‘Pridružio nam se u pomaganju oko oslobođenja Hrvatske’

Malo je Hrvata u Americi i gotovo nitko u Hrvatskoj čuo za čovjeka s kojim ću vas ovdje upoznati. Niti se on skrivao niti se u javnosti isticao, nego je potiho radio i postigao, mjereći ljudskim mjerilima, velike uspjehe. Život mu je u mladim danima bio težak, ali ipak je uspio ostvariti, što se obično […]

U tom gradu 1923. godine osnovana je hrvatska župa sv. Jeronima kada je u Detroit došao vlč. Oskar Šustar. Župa je triput mijenjala svoju lokaciju. Najprije je 1925. kupljena anglikanska crkva, a zatim je početkom 50-ih godina prošlog stoljeća vlč. Viktor Štefanec sa župljanima sagradio novu crkvu u sjevernom dijelu grada gdje je živjela većina župljana. U župu su 1976. došli hrvatski franjevci iz Chicaga i tamo su ostali do 2013. 

fra Antonio Musa

Krajem 1980-ih većina župljana odselila se u predgrađa pa je 1990-ih župnik fra Nenad Galić u gradiću Troyu, predgrađu Detroita, izgradio prelijepu novu crkvu svete Lucije i hrvatski centar. Upravo je iz ove crkve započelo i služenje hrvatske zajednice u Grand Rapidsu. 

Preko dana u rudniku, navečer u školi… A onda ga je u Detroitu angažirao čuveni General Motors

Istinske velikane likovne umjetnosti znamo i pamtimo! Ali umjetnikova veličina više puta nije odraz njegova ili njezina umjetničkoga talenta i stvaralačkoga dosega, nego popularnosti koju su sami ili netko drugi za njih stvorio. Imamo one koji su snalažljivi i znaju sami sebe promicati. Drugi imaju sposobna trgovca ili prijateljsku galeriju koja ih uzdiže. Utjecajan i […]

Naime, nakon Domovinskog rata u ovaj grad usred Michigana, poznat po proizvodnji namještaja, doselila se skupina naših iseljenika iz Bosne i Hercegovine. Za njih je tada trebalo organizirati i pastoral. Godine 2000. tadašnji župnik iz Detroita fra Marko Puljić pohodio je Grand Rapids kako bi služio prvu svetu misu na hrvatskom jeziku, u župi Bezgrešnog Srca Marijina. Od tada, kroz sljedećih 20 godina, svećenici iz Detroita dolazili su u Grand Rapids. Bili su to: fra Nikola Pašalić, fra Jozo Čuić, fra Zvonko Kutleša, fra Ljubo Lebo, fra Filip Pavić, vlč. Antun Oršolić i vlč. Ivica Babić. Povremeno su dolazili i svećenici s drugih mjesta. 

fra Antonio Musa

Nažalost, od 2020. u župi svete Lucije u Detroitu nema hrvatskog svećenika. Vjernici iz Grand Rapidsa tada su se obratili hrvatskim franjevcima u Chicago i od tada se ova mala hrvatska zajednica služi iz Chicaga. Prvi je u Grand Rapids počeo odlaziti tadašnji kustos fra Jozo Grbeš, a nastavio je fra Antonio Musa iz župe sv. Jeronima iza Chicaga. Uz njega, zajednicu u Grand Rapidsu povremeno posjeti i sadašnji kustos fra Marko Puljić koji je 2000. i započeo s ovim svetim misama među ovom skupinom naših iseljenika. 

Sveta misa se tako i danas slavi svake treće nedjelje u mjesecu u istoj crkvi, a franjevci iz Chicaga u Grand Rapids, udaljen tri sata vožnje, odlaze i u drugim potrebama i prigodama. U tom gradu danas živi oko 50-ak obitelji koje pohađaju hrvatsku svetu misu. Radosni smo da možemo služiti toj iseljeničkoj zajednici koja je dio onog posljednjeg iseljeničkog vala kojim je naš narod, osobito u Bosni i Hercegovini, bio pogođen usred Domovinskog rata.

Ovaj Hrvat iz Detroita nagrađen je Oscarom za animirani film. Ali u neka druga vremena, kada je svaki pokret trebalo nacrtati rukom!

Joseph Donald Petrovich rođen je 8. srpnja 1924. godine u Lansingu, Michigan. Otac mu je bio Petar Petrović koji je iz rodne Srijemske Mitrovice došao u Ameriku 1913., a majka, Magdalena rođena Šimunić, rođena je u Americi od hrvatskih roditelja. Već u ranim godinama bilo je očito da Joseph (Joe) ima dara za risanje i […]

Našoj zajednici u Grand Rapidsu želimo mir i ustrajnost te još mnogo godina zajedničkih okupljanja na svetu misu na hrvatskom jeziku. Zahvalni smo župi Bezgrešnog Srca Marijina koja nas uvijek tako lijepo primi i gdje se uvijek osjećamo doma.