Jubilarno izdanje

Objavljen adresar s ciljem povezivanja Hrvata u Italiji

15. studenoga 2022. u 9:10

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Na kraju misnoga slavlja jesenskog susreta hrvatskih rimskih studenata i proslave spomendana sv. Nikole Tavelića u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, u nedjelju je predstavljen Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2022./2023. Riječ je o jubilarnom 50. izdanju.

Hrvatska zajednica u Rimu okupila se na predavanju o Vranskom jezeru i obitelji Borelli

U prelijepom muzejskom kompleksu San Salvatore in Lauro u samom povijesnom središtu Rima, u petak je održan znanstveni skup “Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia). Skup na temu Vranskog jezera i uloge plemićke obitelji Borelli o napretku toga područja bio je još jedan u nizu zanimljivih projekata Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, koja je […]

Prvi adresar napravljen je za akademsku godinu 1973./1974. i ugledao je svjetlo dana 28. travnja 1974. godine. Adresar je tada bio napisan strojopisom na četiri stranice na kojima su bila imena osamdesetorice studenata, uglavnom svećenika i redovnika na studiju u Rimu. Priredili su ga tada svećenici studenti iz Zavoda sv. Jeronima: Antun Čečatka, Milan Šimunović i Juraj Škarpa. Na kraju tog prvog izdanja adresara stoji nekoliko rečenica koje zapravo predstavljaju njegovu zadaću i poslanje: „Kao pripadnici jednog naroda i jedne Crkve, nalazeći se na studiju u Rimu, potrebno je da se bolje upoznamo. Tome pridonose pojedinačna upoznavanja kao i ona na misi u hrv. Crkvi sv. Jeronima, a posebno studentski susreti. U tu svrhu priređen je i ovaj popis-adresar”.

I doista, od tada do danas Hrvatski rimski adresar sredstvo je povezivanja hrvatskih svećenika, redovnika i redovnica, bogoslova, studenata laika i drugih Hrvata koji žive i djeluju u Rimu i Italiji, te je postao također i poveznica s Crkvom i njezinim institucijama u domovini.

Adresar je predstavio Mišel Kovačević, svećenik Varaždinske biskupije. U pripremi adresara najvećim je dijelom sudjelovala Anamarija Došlić, tajnica Zavoda. Adresar je grafički uredio Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Rim: Hrvatska zajednica proslavila svetkovinu sv. Jeronima

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak svetkovinu sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih zavoda te 30-ak hrvatskih svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu, […]

Na ovogodišnjoj naslovnoj stranici adresara prikazana je Hrvatska crkva sv. Jeronima na kojoj se nalaze likovi mnogih znamenitih imena koja su kroz povijest prošla kroz hrvatske rimske ustanove sv. Jeronima. Povod tome jest 570. obljetnica hrvatske prisutnosti na ovome mjestu u samome gradu Rimu koja se slavi 21. travnja 2023. Stoga je ovo izdanje adresara posvećeno toj lijepoj obljetnici i nekima od tolikih znamenitih ljudi koji su kroz povijest prošli kroz ustanove sv. Jeronima u Rimu.

Sukladno tome, i uvodna riječ koju je napisao rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu Marko Đurin posvećena je jubilarnom 50. izdanju samoga adresara te toj velikoj obljetnici hrvatske prisutnosti u Rimu. Objavljen je kratki povijesni prikaz hrvatskih ustanova sv. Jeronima u Rimu i poseban kratki prikaz života i rada nekih znamenitijih imena iz povijesti hrvatskih ustanova sv. Jeronima i hrvatske rimske zajednice, njih 35.

Adresar, kao i obično, donosi podatke o hrvatskim studentima svećenicima redovnicima, redovnicama i laicima, sveučilištima na kojima studiraju, te materijama koje specijaliziraju, zatim cijeli niz podataka o Diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i pri Republici Italiji, Apostolske nuncijature u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, biskupske konferencije i sve nadbiskupije i biskupije s njihovim biskupima, pomoćnim biskupima i onima u miru.

Hrvatska zajednica u Rimu oprostila se od voljene liječnice velikog srca! Prva je primila papu Ivana Pavla II. odmah nakon pokušaja atentata

Trideset dana nakon smrti, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu u četvrtak je slavljena misa zadušnica za pokojnu prof. dr. Simonu Šandrić Gotovac, istaknutu liječnicu i sveučilišnu profesoricu koja je cijeli svoj radni vijek provela u Rimu kao sveučilišna profesorica kardiologije na Katoličkom sveučilištu Svetog Srca i na Polikliničkoj bolnici Agostino Gemelli. Misu je […]

Hrvatski rimski adresar obiluje i kontakt podacima Hrvatskih ustanova i udruga u Italiji, također i s korisnim telefonskim brojevima i e-mail adresama koje mogu poslužiti i olakšati komunikaciju za vrijeme boravka u Rimu.