Od 1902.

Obnovljena vrata na Hrvatskoj crkvi svetog Pavla u Clevelandu

4. rujna 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska crkva svetog Pavla

Hrvatska crkva svetog Pavla iz Clevelanda objavila je na svom Facebooku fotografije obnovljenih crkvenih vrata, koja su više od 120 godina otvorena brojnim Hrvatima.

Hrvati iz Clevelanda donirali sisačkoj bolnici uređaj za pregled trudnica: Ne brinite se, u ovome niste sami

Hrvatski iseljenici iz Clevelanda donirali su Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku uređaj za pregled trudnica, koji je vrijedan 610 tisuća kuna. Službi za ginekologiju i opstetriciju uređaj je uručila Josie Tomljenovic, menadžerica sestrinstva u Klinici Cleveland… “Donacije su prikupljali Hrvati u Clevelandu i hrvatskoj crkvi svetog Pavla u tom gradu. Željeli smo pomoći […]

Prvi Hrvati u tom američkom gradu išli su u St. Vitus crkvu, ali su htjeli svećenika koji će služi misu na hrvatskom jeziku pa je 21. srpnja 1901. godine rastuća zajednica kupila zemljište u E. 40. južno od St. Clair avenije. Vlč. Milan Sutlić, tek stigao iz domovine, postao je 1902. godine prvi župnik Hrvatske crkve svetog Pavla.

Hrvatska crkva svetog Pavla

Kamen temeljac postavljen je 2. kolovoza 1903., a prva misa u novoj crkvi služena je na Uskrsnu nedjelju 1904. Iste godine vlč. Sutlića naslijedio je vlč. Nikola Gršković koji je 1910. godine počeo graditi župnu školu. Vlč. Michael Domladovac postao je župnikom 1917., a tri godine poslije u školu je doveo sestre Trećeg reda svetog Franje Krista Kralja.

Vlč. Joseph Misich postao je župnikom 1937. godine. Tijekom njegova mandata crkva je isplatila kredit, a potaknuo je i brojna zvanja na svećenički i redovnički život.

Nakon Drugog svjetskog rata ova hrvatska crkva pomagala je mnogim hrvatskim izbjeglicama u pronalaženju domova i zaposlenja.

U devedesetima godinama prošlog stoljeća župa je ostala središte katoličke hrvatske kulture u Clevelandu, pomažući u financiranju većine aktivnosti i organizacija hrvatske zajednice okruga Cuyahoga.

Hrvatska dijaspora u Clevelandu proslavila Stepinčevo

Spomendan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u petak u hrvatskoj crkvi sv. Pavla u Clevelandu. Hrvatska katolička zajednica u tom američkom gradu pripremala se za Stepinčevo trodnevicom od 7. do 9. veljače koju je predvodio don Ivan Bodrožić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, u zajedništvu sa župnikom vlč. Zvonkom Blaškom. Propovjednik je […]

Od 1995. godine vlč. Mirko Hladni služio je kao pastor za 1200 obiteljskih zajednica, a nakon njegove smrti 2018. godine župnik je postao vlč. Zvonko Blaško.