Crkva sv. Pavla

Hrvatska dijaspora u Clevelandu proslavila Stepinčevo

13. veljače 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Spomendan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u petak u hrvatskoj crkvi sv. Pavla u Clevelandu.

Stepinčevo u Chicagu predvodio biskup fra Ivica Petanjak. Župa pokazala i film o 50 godina hrvatske škole

Krčki biskup fra Ivica Petanjak predvodio je svetu misu i proslavu Stepinčeva u hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu. S njim su nedjeljnu misu suslavili fra Antonio Musa i fra Gabrijel Škibola iz župe sv. Jeronima te njegov tajnik don Josip Karabaić. Blaženi kardinal Stepinac zaštitnik je hrvatske škole koja nosi njegovo ime i već […]

Hrvatska katolička zajednica u tom američkom gradu pripremala se za Stepinčevo trodnevicom od 7. do 9. veljače koju je predvodio don Ivan Bodrožić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, u zajedništvu sa župnikom vlč. Zvonkom Blaškom.

Propovjednik je ocrtavao lik blaženoga Alojzija Stepinca iznoseći pojedine točke njegova nauka iz posljednjih propovijedi koje je blaženik izgovorio od Božića 1959. do Svijećnice 1960.

Tijekom prve večeri don Bodrožić govorio je o Stepincu kao o gorljivom promicatelju vjerodostojnog kršćanskog života koji je poticao kršćane da se ne daju zavarati s „tri grde rane današnjega svijeta”: pohlepom za zemaljskim dobrima, častima i odlikovanjima ovoga svijeta i putenošću.

Hrvati u Nici proslavili Stepinčevo

Hrvati u Nici proslavili su u nedjelju blagdan bl. Alojzija Stepinca – zaštitnika tamošnje hrvatske katoličke misije. Kako nisu mogli slaviti misu u čast blaženog mučenika Alojzija na sam dan njegove smrti 10. veljače, okupili su se na nedjeljnoj misi u crkvi sv. Ivana Bosca. Ondje se redovito sabiru na slavlja svake nedjelje, osim kada […]

Drugog dana opisao je Stepinca kao branitelja zakona Božjega i zakona Kristova koji je poticao kršćane da se ni pod koju cijenu ne odriču svoje vjere koju treba živjeti u svakodnevici, obavljajući zakon Božji i živeći od svetih sakramenata.

Trećeg dana trodnevne priprave propovjednik je pak istaknuo da je Stepinac bio ljubitelj čistoće čovjeka, svjestan da je Gospodin Isus došao među ljude kako bi im vratio iskonsku čistoću i omogućio im da žive i u međusobnoj duhovnoj čistoći.

Najbrojnija hrvatska župa u inozemstvu proslavila Stepinčevo

Vjernici iz Hrvatske katoličke župe München proslavili su svetkovinu svojeg nebeskog zaštitnika – bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Euharistijsko slavlje u nedjelju je predvodio apostolski nuncij u SR Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović, javlja IKA. Za ovu veliku svetkovinu župljani su se pripravljali duhovnom obnovom od 10. do 12. veljače s temom „Stepinac – hrvatski […]

Slavljeno je nastavljeno u nedjelju svečanom misom u 10 sati te zatim i kulturnim programom u Hrvatskom domu „Blaženi Alojzije Stepinac“.