Zagreb

Održan pripremni sastanak povodom održavanja 5. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina

9. lipnja 2021. u 9:20

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i supredsjedatelj hrvatskog dijela hrvatsko-makedonskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina, održao je sastanak s Fatmire Isaki, zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije i supredsjedateljicom makedonskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora.

U Mariji Bistrici 60-ak sudionika govorit će o iseljeništvu i domovini

Marija Bistrica bit će 10. i 11. lipnja domaćin međunarodnoj konferenciji „Iseljeništvo i domovina“ u čijem će fokusu biti brojne teme važne za hrvatsko iseljeništvo i odnos prema njemu, najavila je Hrvatska matica iseljenika. Konferencija, koja je organizirana kao nastavak 4. Hrvatskog iseljeničkog kongresa čiji program, zbog pandemije koronavirusa, nije u potpunosti realiziran u studenome […]

Tema razgovora bila je priprema 5. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatski i Republike Makedonije o zaštiti hrvatske manjine u Republici Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj.

Razgovarali su o tematici koja će biti razmatrana na predstojećoj sjednici MMO-a te je tijekom susreta pokazana otvorenost za nastavak dobre suradnje. Obje strane izrazile su zadovoljstvo određenim statusom i visokom razinom ostvarenih manjinskih prava Makedonaca u Republici Hrvatskoj. Izrazile su i nadu da će se nastaviti pozitivni pomaci u davanju financijske potpore projektima hrvatskih udruga u Sjevernoj Makedoniji koji su se dogodili od 3. sjednice MMO-a.

Republika Sjeverna Makedonija bit će domaćin 5. sjednice MMO-a, koja bi se trebala održati u rujnu ove godine.

Grbešić: Kako odustati od pokušaja da doprinesemo nešto više i nešto pozitivno? Nikada nećemo odustati

U subotu je nastavljena četvrta Sjednica drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a u fokusu je bilo hrvatsko iseljeništvo u europskim i prekooceanskim državama. Tijekom sjednice razgovaralo se o izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu, kao jednom od najkompleksnijih dijelova zakonodavstva te je istaknuto kako su upravo izmjene ovaj zakon učinile […]

Zvonko Milas naglasio je kako Republika Hrvatska i Republika Sjeverna Makedonija imaju vrlo dobre bilateralne odnose te je izrazio uvjerenje da će se dobri odnosi dvije države razvijati i dalje u najboljem pravcu, a da tome svakako daju veliki doprinos pripadnici makedonske manjine u Republici Hrvatskoj i pripadnici hrvatske manjine u Republici Sjevernoj Makedoniji.