Međunarodna konferencija

U Mariji Bistrici 60-ak sudionika govorit će o iseljeništvu i domovini

8. lipnja 2021. u 10:10

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Marija Bistrica bit će 10. i 11. lipnja domaćin međunarodnoj konferenciji „Iseljeništvo i domovina“ u čijem će fokusu biti brojne teme važne za hrvatsko iseljeništvo i odnos prema njemu, najavila je Hrvatska matica iseljenika.

U jednoj od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u SAD-u održan osmi Mladifest

Osmi Mladifest – Susret hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade – održan je prošloga vikenda u Chicagu. Domaćin susretu koji se odvijao pod geslom “Gospodine, svi te traže” (Mk 1, 37) bila je hrvatska župa sv. Jeronima, jedna od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u Sjedinjem Američkim Državama. Mladifest Chicago trebao je originalno biti […]

Konferencija, koja je organizirana kao nastavak 4. Hrvatskog iseljeničkog kongresa čiji program, zbog pandemije koronavirusa, nije u potpunosti realiziran u studenome prošle godine u Zagrebu, održat će se uživo.

Kroz više panela, 60-ak sudionika analizirat će izazove i perspektive hrvatskog iseljeništva prema domovini, demografske izazove i hrvatsko iseljeništvo u prošlosti i sadašnjosti, prilike u kojima se hrvatski iseljenici pojavljuju kao promotori Hrvatske.

Skup, koji će se održati u hotelu Kaj u Mariji Bistrici, bit će prilika da se progovori i o ogromnoj pomoći koju su iseljeni Hrvati preko svojih katoličkih misija poslali potresom pogođenim područjima.

Dan prije službenog otvaranja konferencije, u srijedu 9. lipnja u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica održat će se Kulturna večer posvećena Janjevcima.

Grbešić: Kako odustati od pokušaja da doprinesemo nešto više i nešto pozitivno? Nikada nećemo odustati

U subotu je nastavljena četvrta Sjednica drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a u fokusu je bilo hrvatsko iseljeništvo u europskim i prekooceanskim državama. Tijekom sjednice razgovaralo se o izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu, kao jednom od najkompleksnijih dijelova zakonodavstva te je istaknuto kako su upravo izmjene ovaj zakon učinile […]

Naime, bit će predstavljena publikacija Hrvatska izvan domovine III i Spomen na 20. obljetnicu dolaska Janjevaca u Kistanje Kistanje – Novo Janjevo 1997. – 2017. te otvorena izložba fotografija Hrvati iz Janjeva u Kistanju.