Subotica

Održani Dani biskupa Ivana Antunovića: Božja providnost vodi svačiji život

24. siječnja 2021. u 10:54

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Dani biskupa Ivana Antunovića održani su od 10. do 22. siječnja u Subotici, u organizaciji Katoličkoga društva “Ivan Antunović”. Događaj je obilježen misom, polaganjem vijenaca na spomenik i tradicionalnim “Razgovorom” koji je posvećen djelovanju redovnica u Subotičkoj biskupiji.

Stanford: Veliko priznanje za Hrvata, najcitiranijeg znanstvenika u Srbiji

Skupina istraživača sa Sveučilišta Stanford objavila je rang-listu najboljih svjetskih znanstvenika za 2019. godinu, među kojima je emeritus Ivan Gutman s Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu najbolje rangiran od svojih 48 kolega iz Srbije. Metodologija rangiranja bila je zasnovana na većem broju kriterija: najznačajniji broj samostalnih znanstvenih radova, broj radova u kojima je znanstvenik prvi […]

Misu je 10. siječnja u subotičkoj katedrali-bazilici Svete Terezije Avilske predvodio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva “Ivan Antunović”, javlja IKA.

“Ono što je paralelno Isusovom životu s Antunovićevim, pa tako i našim, jest neuspjeh i propast ovozemaljskog poslanja, gledano ljudskim očima. Kristovo poslanje ne završava križem, nego slavnim uskrsnućem te nas nakon ovozemaljske propasti i neuspjeha čeka život vječni, jer Božja providnost vodi svačiji život”, rekao je u propovijedi vlč. Radak.

Prigodom 133. obljetnice smrti naslovnog biskupa Ivana Antunovića, preporoditelja bunjevačkih Hrvata, na nedavno podignut spomenik u Subotici 13. siječnja vijence su položili predstavnici Katoličkog društva “Ivan Antunović”, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoga nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatskoga kulturnog centra “Bunjevačko kolo” i Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca”.

Tradicionalni 29. “Razgovor” održan je u petak 22. siječnja u Pastoralnom centru “Augustinianum” u Subotici. To je događaj koji okuplja Hrvate u Subotici, a započela ga je Hrvatska prosvjetna zajednica na čelu s biskupom Lajčom Budanovićem 1934. godine. Redovito je održavan do 1941. godine i nije priređivan sve do 1990. godine kada ga je obnovio Institut (danas Katoličko društvo) “Ivan Antunović” i od tada se redovito održava.

Tema ovogodišnjeg “Razgovora” o kojoj je govorio vlč. Luka Poljak je “Djelovanje redovnica na području Subotičke biskupije”. Obrađena materija odnosi se mahom na razdoblje poslije službene uspostave Subotičke biskupije, a radi konteksta i sveukupne slike posegnulo se i za materijalima iz razdoblja Bačke apostolske administrature, te nešto manje iz razdoblja Kalačko-bačke nadbiskupije. Pažnja je usmjerena na sve ženske redovničke zajednice, bez obzira na jezičnu ili nacionalnu pripadnost (Hrvatice, Mađarice, Njemice, Slovenke, Ruskinje, Ukrajinke), njihovo djelovanje i apostolate.

Tri milijuna kuna hrvatskim udrugama u Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Osječko-baranjske županije, realiziralo je natječaj za sufinanciranje različitih programa i aktivnosti hrvatskih udruga na području Srbije koji je bio otvoren do 21. studenoga 2020. godine. Fond je iznosio tri milijuna kuna, a najviše po projektu dodijeljeno je 200 tisuća kuna. Spomenuti iznos dobilo je […]

Bilo je govora i o zaslužnim sestrama za vjerski i kulturni život Subotičke biskupije, kao i o s. Leopoldini Čović, sestri na glasu svetosti. Predavanje je potkrijepljeno kratkim pregledom nauka Crkve o redovništvu, kao i mogućnošću refleksije o budućnosti ženskog redovništva u Subotičkoj biskupiji.