Ivan Gutman

Stanford: Veliko priznanje za Hrvata, najcitiranijeg znanstvenika u Srbiji

21. siječnja 2021. u 9:45

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Screenshot/YouTube

Skupina istraživača sa Sveučilišta Stanford objavila je rang-listu najboljih svjetskih znanstvenika za 2019. godinu, među kojima je emeritus Ivan Gutman s Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu najbolje rangiran od svojih 48 kolega iz Srbije.

Hrvati u Srbiji skupili 32 tisuće kuna

Krajem prošle godine Hrvatsko nacionalno vijeće i pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskazali su solidarnost sa stradalima u razornom potresu u Hrvatskoj. Temeljem dogovora ključnih institucija hrvatske zajednice u Srbiji, odlučeno je da će se za stradale prikupljati isključivo financijska pomoć i to preko računa Fondacije “Cro-fond”. “Odaziv onih koji su podržali ovu akciju […]

Metodologija rangiranja bila je zasnovana na većem broju kriterija: najznačajniji broj samostalnih znanstvenih radova, broj radova u kojima je znanstvenik prvi autor, broj citata tih radova…

Na najnovijoj listi Gutman je za 300 mjesta bolje pozicioniran nego lani, odnosno nalazi se na 4148 mjestu.

Akademik Ivan Gutman rođen je 1947. u Somboru. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Somboru, a 1966. godine otišao je na studij kemije u Beograd. Tri godine kasnije magistrirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Tamo je iste godine postao i doktor kemije, a 1981. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i doktor matematičkih znanosti.

Za redovitog profesora Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu biran je od 1984. Od 2012. radi kao profesor emeritus. U mirovini je, ali i dalje predaje na matičnom fakultetu i to kao profesor na doktorskim studijama.

“Kada netko ode u mirovinu, nešto mora raditi. Meni je supruga kupila domino. Još nisam naučio da se igram s time. Dok me služi ovaj dio tijela gdje se rade znanstvena istraživanja, ja ću se baviti time”, rekao je Gutman, nakon novog poglavlja u svom životu.

Gostujući profesor bio je na sveučilištima u Njemačkoj, Tajvanu, SAD-u, Kanadi, Austriji, Venecueli, Malti, Kini, Meksiku, Čileu, Saudijskoj Arabiji… Član je SANU-a od 1988. godine (redovni član od 1997.), zatim Međunarodne akademije matematičke kemije od 2005., Akademije nelinearnih znanosti (Moskva) od 2006. godine, a Europske akademije (London) od 2012. godine.

Tijekom svoje karijere objavio je više od 1370 znanstvenih i oko 300 stručnih radova. Na njihovoj izradi surađivao je s 770 kolega iz zemlje i inozemstva. Osim desetak radova monografskog i revijskog karaktera, napisao je i šest knjiga objavljenih kod renomiranih izdavača u inozemstvu.

Gutman je među najcitiranijim znanstvenicima u svijetu; radovi su mu citirani preko 30 tisuća puta u znanstvenim radovima drugih autora i preko 5100 puta u više od 460 knjiga i udžbenika. Vodio je izradom velikog broja diplomskih radova, sedam specijalističkih, 10 magistarskih i 10 doktorata.

Darko Polić imenovan upraviteljem zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića

Darko Polić rođen je u Novom Sadu 1975. godine. Završio je studij arhitekture 2003., a 2016. stekao doktorat iz tehničkih znanosti na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Po završetku studija radio je u projektnom birou, a od 2004. do danas radi u JP Urbanizam Zavod za urbanizam Novi Sad. Član je Odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća za […]

“Plaćam cijenu svoje nacionalne pripadnosti, ali nije mi žao. Umjesto da kažu najcitiraniji znanstvenik u Srbiji, oni kažu šest tisuća i neki po citiranosti u svijetu”, naglasio je Gutman, koji je inače suradnik Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca.