Chicago

Oproštaj od fra Joze Grbeša

6. svibnja 2022. u 0:02

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatski etnički institut

Fra Jozo Grbeš, dosadašnji kustos hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi, izabran je 26. travnja za provincijala hercegovačkih franjevaca!

Fra Jozo Grbeš izabran za provincijala hercegovačkih franjevaca!

Na redovnom kapitulu koji se održava od 25. do 28. travnja 2022. u samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru, izabran je novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Voljom svoje redovničke subraće novi provincijal je fra Jozo Grbeš, dosadašnji kustos Hrvatske franjevačke Kustodije Svete Obitelji za Ameriku i Kanadu koja je dio […]

Fra Jozo će krajem ovog mjeseca napustiti Chicago, a Župa sv. Jeronima priprema mu oproštaj…

“Kao najveća hrvatska župa u Chicagu, želimo mu reći: hvala i doviđenja”, javljaju iz ove hrvatske župe, u koju je fra Jozo stigao 1996. prvo kao župni pomoćnik, a zatim je 13 godina proveo kao župnik.

Oproštajna misa s fra Jozom bit će slavljena u srijedu 25. svibnja u 18 sati. Od 19 do 22 sata u školskoj dvorani uslijedit će druženje. Ako želite pomoći u pripremi, obratite se Louisu Scaliseu, Kennyju Zekichu, Mari Romanović ili fra Antoniju Musi.

Fra Jozo Grbeš rođen je 1966. godine u selu Kovačevo Polje u Rami, BiH, odakle je kao dijete s obitelji preselio u Pleternicu kod Požege. Tamo je završio osnovnu i srednju školu, a u Franjevački red stupio je 1986. na Humcu, u Provinciji hercegovačkih franjevaca.

Studirao je teologiju u Sarajevu, Canterburyju i Londonu, gdje je i diplomirao 1992. godine. Iz Londona je otišao u Hrvatsku franjevačku kustodiju Svete Obitelji za Ameriku i Kanadu.

Za svećenika je zaređen 1993. godine u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku, gdje je započeo pastoralno djelovati kao župni pomoćnik. Uz rad na župi stekao je na Sveučilištu St. John’s u New Yorku i zvanje magistra teologije.

Dobro došli na portal dijaspora.hr, mjesto daljina i dobrih ljudi

Dijaspora je riječ koja je prečesto označavala daljine, izgubljene ljude ili zabranjene živote. Ali dijaspora je zapravo knjiga života mnogih naraštaja na svim kontinentima. Knjiga imena, ideja, događaja i pokreta koji su ispisali najmoćnije stranice povijesti nekih drugih zemalja, ali i povijesti borbe za svoje ime. Naraštaji ljudi koji su došli iz daleke, velikom dijelom […]

Godine 2012. izabran je za kustosa, poglavara hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi. U Kustodiji je obnašao brojne odgovorne službe: župni vikar, župnik, vijećnik kustodije, gvardijan, ravnatelj Hrvatskog etničkog instituta, odgojitelj bogoslova…

Za provincijala je izabran prošli tjedan na kapitulu u Mostaru.