HKM Aschaffenburg

Oproštaj od župnika s kojim su 32 godine dijelili dobro i loše: Imati Vas za nas je bio veliki dar

14. prosinca 2021. u 11:12

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Živa zajednica

Hrvatska katolička misija Aschaffenburg prestat će 1. siječnja 2022. sa samostalnim djelovanjem. Prema odluci Biskupije Würzburg, misija će se integrirati s HKM-om Würzburg, koju vodi fra Ivan Penava.

HKM Dublin: Raspored misnih slavlja i svetih ispovijedi do 2. siječnja 2022.

Hrvatska katolička misija Dublin objavila je raspored misnih slavlja i svetih ispovijedi za naredno razdoblje, zaključno s 2. siječnja 2022. godine. SVETE MISE ZORNICE utorak (14. prosinca), srijeda (15. prosinca) i četvrtak (16. prosinca)misno slavlje: 6.30 satisveta ispovijed: nakon mise (St. Mary’s Church) PRVA VEČER DUHOVNE OBNOVEpetak, 17. prosinca 2021.početak duhovne obnove: 19 sati (pobožnost, […]

Misu je tom prigodom predslavio vlč. Ivan Levak, a suslavili su novi dušobrižnik fra Ivan Penava i delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, javlja IKA.

„Zahvalan sam dragoj zajednici koju mi je Bog povjerio da je čuvam i da je Bogu upućujem cijele svoje 32 godine koje sam proveo s vama. Nažalost, mnogi naši članovi s početka misije više nisu s nama. Sijao sam sjeme među vama koje mi je Bog dao, a od toga je sjemena puno ostalo jer je ono neiscrpno. I to sjeme mogu predati u dobre ruke, dobrog i duhovnog svećenika, ovdje pred nama prisutnoga fra Ivana Penave. Želim mu puno radosti u djelovanju s vama”, rekao je vlč. Ivan Levak.

“Vi se danas opraštate od svog dosadašnjeg župnika vlč. Ivana. I on je bio glas koji je govorio, propovijedao i prenosio Isusovu poruku. On se s vama radovao u radosnim trenucima i tugovao u tužnim trenucima. Obilazio vas je, trudio se pritom dati sve od sebe. Jesmo li pritom prepoznali Ivana Krstitelja ili smo čuli glas Isusov? Vlč. Ivan polako odlazi, a Isusova riječ ostaje u vama. Ne samo mi svećenici, svatko je od vas glas koji treba prenositi Isusovu poruku. I mi smo Hrvati glas u ovom kraju. Nijemci i drugi s kojima ovdje živimo čuju glas. Artikuliramo li ga dovoljno kada čuju našu riječ? Vide li radost, mir, u našim običajima, u našem ponašanju, u našoj vjeri prepoznaju li Isusovu riječ?“, u propovijedi je rekao fra Ivan Penava.

Uz oproštajne riječi i prigodne darove, od vlč. Ivana Levaka uime vjernika misije oprostile su se sestre Marilena i Nina te brat Antonio Laganga.

Sveti Nikola posjetio mališane u Münchenu

Hrvatska katolička župa München na čelu s voditeljem fra Petrom Klapežom ove je godine u crkvi St. Paul na Theresienwiese organizirala do sada poseban doček sv. Nikole. Bio je to kratki susret protekli vikend sa svecem koji je djecu s ljubavlju pozdravio i obdario svojim darovima uz obećanje da će ih posjetiti i sljedeće godine. […]

„Imati Vas, vlč. Ivane, bio je za nas veliki dar na kojemu smo Vam od srca zahvalni. Kakvi ste bili na početku, takvi ste ostali do kraja. Zahvalni smo Bogu da smo Vam mi povjereni, a zahvalni smo i onima koji su Vas baš nama poslali. Za Vas počinje jedno novo životno razdoblje koje neće biti opterećeno s puno obveza, ali znamo da iz Vaših misli i Vašeg sjećanja neće biti izbrisana ova zajednica koju ste držali na okupu i kojoj ste s ljubavlju služili 32 godine. Cvijeće koje Vam dajemo, znak je naše zahvalne ljubavi za sve dobro koje ste nam činili i darovali”, naglasila je Marilena Langanga, ujedno poželjevši srdačnu dobrodošlicu o. Penavi: „Dragi fra Ivane, uime zajednice vjernika Hrvata, katolika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Aschaffenburgu srdačno Vas pozdravljam kao našeg novog dušobrižnika. Stanovat ćete u Würzburgu, ali će nas služenje Bogu i jednih drugima činiti bližima. Radujemo se svemu onome što nam po Vama dolazi te Vam želimo radost i uspjeh u radu s povjerenim Vam vjernicima”.

Nakon mise, fra Ivan se zadržao u razgovoru s vjernicima te im je predstavio budući pastoralni plan.

Vlč. Ivan Levak rođen je u Gornjoj Stubici 1948. godine. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1974. u Zagrebu. Nakon 12 godina djelovanja kao župni vikar i župnik u domovini, bio je bolnički kapelan u Leverkusen-Wiesdorfu od 1987. do 1989. Godine 1989. postao je voditelj HKM-a Aschaffenburg, a od 1993. i župnik njemačke Župe sv. Mateja u Gailbachu.

Fra Ivan Penava, član Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, u rujnu 2021. postao je voditelj HKM-a Würzburg naslijedivši dugogodišnjeg voditelja misije fra Paška Mandurića, člana iste provincije.

Dan kardinala Alojzija Stepinca u Illinoisu je proglašen 5. travnja 1959. Donosimo rijetko poznatu proklamaciju

“Budući da su Sjedinjene Države Amerike priznate kao čuvar vjerske slobode, gdje se poštuje sloboda govora i pravo okupljanja, i Budući da je kardinal Alojzije Stepinac simbol tih istih ideala za tolike osobe u zemljama pod komunističkom dominacijom, i Budući da je, jer je zastupao ta ljudska prava, kardinal Stepinac bio nepravedno osuđen od tzv. […]

Od 1. siječnja 2021. područje misije Aschaffenburg, koja je osnovana 1. svibnja 1973., integrira se u jedinstvenu HKM Würzburg, pa će fra Ivan Penava pastoralno skrbiti i za vjernike s područja dosadašnje HKM-a Aschaffenburg. Od tada će se nedjeljna sveta misa slaviti u Aschaffenburgu u crkvi sv. Mihaela, prenosi IKA.