Hrvati u Kanadi

Oproštaj s fra Jozom Grubišićem: Zauvijek ćeš biti naš voljeni svećenik

24. studenoga 2022. u 17:42

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: YouTube/Screenshot

Hrvati u Londonu (Kanada) u nedjelju su se oprostili sa župnikom fra Jozom Grubišićem koji se nakon 47 godina boravka u Americi i Kanadi vraća u domovinu. Bio je najdugovječniji svećenik u svetom Leopoldu Mandiću.

Emotivan oproštaj od oca: Živio si za moje dolaske, a sada si umro da opet dođem

Krajem kolovoza 2013. godine posjetio sam domovinu. Ljetne vrućine stidljivo su se povlačile pred danima s umjerenijim temperaturama, a posebno pred noćima ugodnim za odmor i počinak. Susret s obitelji, ocem, braćom, sestrama, prijateljima i subraćom fratrima. Sve sami lijekovi nakon napornog rada na tri povjerene mi župe. Moj je otac, kao i svi ostali […]

Fra Jozo Grubišić rođen je 20. veljače 1949. u Sovićima u Hercegovini. Gimnaziju je završio u Splitu, a Franjevačkom redu pristupio je 1971. na Humcu. Teologiju je studirao u Sarajevu, Zagrebu i Washingtonu.

U Sjedinjene Američke Države došao je u svibnju 1975. Za svećenika je zaređen 3. rujna 1977. u Chicagu. Bio je pomoćni župnik u župi sv. Antuna u Sharonu (1978. – 1980.) i sv. Marije u Steeltonu (1980. – 1982.). Godine 1982. imenovan je župnikom u župi sv. Leopolda Mandića u Londonu, Ontario, gdje je tu dužnost obnašao do 1989. Zatim je služio kao pomoćni župnik u SS. Ćirila i Metoda u New Yorku i sv. Franje, Windsor (1989. – 1991.). Župnikom je imenovan u Svetoj obitelji u Kitcheneru (1991. – 1997.), a zatim u crkvi sv. Jeronima u Chicagu od 1997. do 2001.

Fra Jozo je bio član Kustodijskog vijeća od 1997. do 2000. i ponovno od 2012. Od 2001. do 2004. služio je kao župnik u župi svetog Leopolda Mandića u Londonu, a bio je i župnik u hrvatskoj župi u Montrealu. Godine 2016. postao je vikar u Norvalu, Ontario. Godine 2018. treći put se vratio u župu svetog Leopolda Mandića u London gdje je bio svećenik do 2022.

Oproštaj od fra Joze Grbeša

Fra Jozo Grbeš, dosadašnji kustos hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi, izabran je 26. travnja za provincijala hercegovačkih franjevaca! Fra Jozo će krajem ovog mjeseca napustiti Chicago, a Župa sv. Jeronima priprema mu oproštaj… “Kao najveća hrvatska župa u Chicagu, želimo mu reći: hvala i doviđenja”, javljaju iz ove hrvatske župe, u koju je fra […]

“Na ovaj Dan zahvalnosti mi fratri smo danas na poseban način zahvalni za našeg brata fra Jozu Grubišića koji se ovih dana nakon 47 godina rada u našoj Kustodiji vraća u domovinu. Dragi fra Jozo, hvala Ti na svemu. Osobito Ti hvala na Tvojoj poniznoj prisutnosti po kojoj si učinio toliko dobra Crkvi Božjoj i našem iseljenom narodu u Americi i Kanadi. Bog neka Te poživi i vidimo se u Međugorju”, rekli su iz Kustodije Svete obitelji u Americi i Kanadi.

A zahvalni su i župljani u Londonu koji su svom voljenom svećeniku pripremili i film…

“Zahvaljujemo mu za svu njegovu službu i sve što je učinio za našu zajednicu. Fra Jozo, jako ćeš nam nedostajati, ali želimo ti sve najbolje u mirovini. Bio si naš najdugovječniji svećenik u svetom Leopoldu Mandiću i zauvijek ćeš biti naš voljeni svećenik. Svi te volimo i svima ćeš nam nedostajati”, napisali su župljani.