Novo Mesto

Organiziranje učenja hrvatskog jezika u Sloveniji i slovenskog u Hrvatskoj zapinje na lokalnoj razini

17. listopada 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatski kulturni centar Ljubljana

U Novom Mestu održano je drugo savjetovanje „Hrvati u Sloveniji“ pod nazivom „Hrvatski jezik u Sloveniji“, javlja Hrvatska matica iseljenika.

Kako je slovenska Hrvatica postala ‘šaptačica biljkama’

Objavljujemo razmišljanja slovenske Hrvatice Nataše Špiranec o velikim potencijalima obiju država na području aromaterapije i uzgoja ljekovitih aromatičnih biljki. Ja sam Nataša Špiranec, u najširem smislu bavim se ljekovitim i aromatičnim biljem, a ako bih morala izmisliti zanimanje svojih snova koje s najvećom ljubavlju obavljam već nekoliko desetljeća, to bi se zanimanje zvalo „šaptačica biljkama“. […]

U sklopu prvog panela organiziran je Okrugli stol o učenju i položaju hrvatskog jezika u Sloveniji i slovenskog u Hrvatskoj, dok su druga dva panela bila posvećena znanstvenim istraživanjima vezanima uz manjinsku i iseljeničku problematiku.

O obilježjima učenja hrvatskog u Sloveniji i slovenskog u Hrvatskoj govorili su: Staša Skenžić ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Melita Jušić, učiteljica hrvatskog jezika u Sloveniji i Barbara Riman Plazibat, predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj. Unatoč dobrim zakonskim rješenjima, u praksi organiziranje učenja hrvatskog u Sloveniji i slovenskog u Hrvatskoj zapinje na lokalnoj razini i na onoj pojedinih škola. O utjecaju „Novosadskog dogovora“ i ukinutoj katedri „srpskohrvatskog“ u Mariboru govorio je prof. dr. Šime Ivanjko, počasni konzul Republike Hrvatske.

Sjednica o statusu Hrvata u Sloveniji. Istaknuta jedna pozitivna činjenica

U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske u četvrtak je održana šesta sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Na početku sjednice državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je važnost susreta Povjerenstva koje razmatra postojeće i planira buduće aktivnosti vezano uz očuvanje i razvijanje hrvatskoga identiteta naših sunarodnjaka u Republici Sloveniji te […]

U znanstvenim dijelovima skupa Sabina Zorčič predstavila je dopunsku nastavu materinjeg jezika i kulture za učenika druge narodnosti u Sloveniji. O repozitoriju nacionalno-manjinskih jezika u Republici Hrvatskoj (RENI) govorili su: Kristian Lewis, Filip Škiljan, Željko Jozić i Marina Perić Kaselj. O Hrvatskom jeziku u pograničnom prostoru Slovenije prema Hrvatskoj izlagao je Damir Josipovič.

O problemima nastave hrvatskog u Bosni i Hercegovini govorio je Matijas Baković. Mogućnosti učenja slovenskog u Hrvatskoj predstavila je Barbara Riman Palzibat. O ulozi virtualnog učenja hrvatskog jezika u integraciji povratnika iz iseljeništva izlagali su: Katica Jurčević, Maria Florencia Luchetti i Aleksandar Vukić. O hrvatskom turizmu govorio je Bruno Bonifačić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice.

FOTOGALERIJA: Slovenskoj javnosti predstavilo se 11 hrvatskih društava

Na 9. kongresu hrvatske kulture u Mariboru koji je održan u subotu u Vetrinjskom dvoru, slovenskoj javnosti predstavilo se 11 hrvatskih društava iz cijele Slovenije. Kroz pjesmu, folklor i prezentaciju rukotvorina sudionici su prisutnima pokazali svoje korijene. “Počastili su nas svojim prisustvom Boris Grgić, veleposlanik Republike Hrvatske u Sloveniji, Romana Franulović-Bušić, ministrica Veleposlanstva Republike Hrvatske […]

Organizatori savjetovanja bili su: Hrvatski kulturni centar Ljubljana, Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba i Inštitut za narodnosna vprašanja iz Ljubljane uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.