Gorica

Osamdeset pjesama u sjećanje na Zvonka Bušića

28. kolovoza 2023. u 9:41

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ilija Protuđer

Povodom desete obljetnice smrti hrvatskog emigranta Zvonka Bušića, u petak je pred starom crkvom u Gorici predstavljen zbornik “Domosnovlje u verigama”. Riječ je o djelu s osamdesetak epskih i lirskih pjesama koji potpisuje sedamdesetak autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svijeta.

Detalj iz pisma Zvonka Bušića: Smrt nikada ne bi smjela od čovjeka napraviti kukavicu, jer časni završetak jedna je i jedina stvar koju je nemoguće oduzeti čovjeku

Dijaspora.hr objavljuje posljednji od 33 dijela iz knjige Zvonka Bušića “Zdravo oko”. U poglavlju pod naslovom “Smrt” pročitat ćete sjećanja Julienne Eden Bušić, Zvonkove supruge… Smrt „Godinama pokušavam sačuvati koliko mogu od svoje duše, tako da, kad umrem, ljudi znaju koliko sam i ja volio i osjećao život, promatrao i dodirivao more, tlo, ženu; i […]

Knjigu je priredio Mladen Vuković, nakladnici su ogranci Matice hrvatske iz Imotskoga i Gruda. Gotovo polovica pjesama su prvotisci. Pogovor je napisao Damir Pešorda, a zanimljivo je da je prvi put u povijesti hrvatske književnosti u izbor uvrštena i pjesma koju je o Bušiću napisala Umjetna inteligencija.

O djelu su govorili Mario Bušić, fra Ante Marić i Mladen Vuković. Svima je zahvalila Taikova supruga, Julienne Eden Bušić. Zatim su svoje stihove pročitali Anica Anka Bodrožić, Mate Buljubašić, Nađan Dumanić, Frano Livajić, Jerko Mandurić i Anita Martinac. U glazbenom dijelu nastupile su Marija Prlić i Marija Bušić, a program je vodila Marija Prlić.

Knjiga Domosnovlje u verigama bit će predstavljena i u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu u Zagrebu 1. rujna, na spomendan Taikove smrti.

Što piše u bilješkama Zvonka Bušića o globalistima i njihovim planovima za svijet?

Zvonko Bušić vjerovao je kako dobre stvari trebaju biti dostupne svima. Ono za što je živio, radio i vjerovao, za što je podnio žrtvu, objavljeno je u knjizi “Zdravo oko”, koja je dostupna na Amazonu. pod nazivom “All Visible Things”. Poglavlje po poglavlje, kap krvi po kap krvi i život dan po dan objavljujemo svaka dva tjedna […]

Zbog otmice zrakoplova i borbe protiv totalitarnog jugoslavenskog režima, Zvonko Bušić u američkim zatvorima proveo je 32 godine.