Tavankut

Otvorena likovna izložba i obilježena 30. obljetnica vraćanja izvornog predznaka HKPD-a „Matija Gubec“

18. svibnja 2021. u 9:36

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: hnv.org.rs

Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta otvorili su u subotu izložbu pod nazivom Žene koje su oslikale sjećanja – 60 godina organiziranog likovnog djelovanja u Tavankutu (1961. – 2021.).

Stanford: Veliko priznanje za Hrvata, najcitiranijeg znanstvenika u Srbiji

Skupina istraživača sa Sveučilišta Stanford objavila je rang-listu najboljih svjetskih znanstvenika za 2019. godinu, među kojima je emeritus Ivan Gutman s Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu najbolje rangiran od svojih 48 kolega iz Srbije. Metodologija rangiranja bila je zasnovana na većem broju kriterija: najznačajniji broj samostalnih znanstvenih radova, broj radova u kojima je znanstvenik prvi […]

Istoga dana održana je i akademija povodom 30. obljetnice vraćanja izvornog predznaka HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta. U ime HNV-a događajima su prisustvovali predsjednik Izvršnog odbora Lazar Cvijin te član Izvršnog odbora zadužen za kulturu Vojislav Temunović.

hnv.org.rs

Izložba, kojoj je autorica povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković Dulić, prikazuje radove slikarica koje su u proteklih 60 godina djelovale u Tavankutu, započevši 1961. godine organizirano likovno djelovanje pod nazivom „Grupa šestorice“: Marge Stipić, Cilike Dulić Kasiba i Jele Cvijanov te slamarki Anice Balažević, Teze Milodanović i Ane Milodanović.

Sedamdesetih godina 20. stoljeća uslijedilo je, uz pomoć mentora Stipana Šabića i Nace Zelića, sudjelovanje na nizu izložbi na prostoru nekadašnje Jugoslavije na kojima su svoja djela izlagali najveći majstori naive.

Istoga je dana na Etnosalašu „Balažević“ u Tavankutu priređena akademija povodom 30. obljetnice vraćanja izvornog predznaka HKPD-a „Matija Gubec“. Spomenuta hrvatska udruga iz Tavankuta vratila je na skupštini udruge 17. ožujka 1991. izvorni predznak HKPD iz 1946. namjesto predznaka KUD (kulturno umjetničko društvo) koji je udruzi dan 1956. godine.

HNV u Republici Srbiji pisao predsjedniku Vučiću

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji uputila je 5. ožujka službeni zahtjev predsjedniku Aleksandru Vučiću u kojem traži uvođenje hrvatskog jezika u službenu uporabu u Gradu Somboru, općinama Apatin i Bač te na području cijele Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ohrabrena primjenom načela pozitivne diskriminacije na posljednjoj sjednici Skupštine Grada Subotice, kod izglasavanja izmjena […]

Vraćanje predznaka održalo se u vremenu velikih društvenih previranja kada je za isticanje hrvatstva bila potrebna velika hrabrost, a spomenuta skupština usvojila je odluku o mijenjanju predznaka sa 67 glasova za, dok je njih 15 bilo protiv. Tog su se događaja, kao svjedoci, prisjetili i izlagači na akademiji: Jozefina Skenderović, Branko Horvat i Tomislav Žigmanov.