Oakville

Ova hrvatska župa u Kanadi utemeljena je prije pola stoljeća, a danas ima više rođenih nego umrlih

3. svibnja 2024. u 12:46

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa Presvetoga Trojstva u Oakvilleu

Hrvatski narod je rano u svojoj povijesti počeo napuštati vlastitu domovinu i raselio se po cijelom svijetu. Napuštajući svoje domove, ostao je vjeran vjeri i rodnom kraju. Tako su neki Hrvati stigli i do Kanade, na obale velikog jezera zvanog Ontario.

Vraća se Krunica Hrvata svega svijeta: Ovo je razlog zašto smo opet tu!

Nakon dulje pauze nastavljamo s našim duhovnim susretanjima pod zastavom Marije i u molitvi s njom, u Zdravomarijama koje ćemo opet istodobno upućivati iz svih zemalja i sa svih kontinenata gdje žive i vjeruju Hrvati. Organiziranje subotnjih istodobnih krunica Hrvata svega svijeta nije lagan posao. Uspostaviti prve komunikacije, pripremiti sadržaje za reportaže župa, motivirati vjernike, […]

Tamo se nalazi grad Oakville, inače smješten u blizini Toronta, između Mississauge i Burlingtona. Oakville danas broji oko 214 tisuća stanovnika i nalazi se na teritoriju biskupije Hamilton. Hrvati su se ovdje počeli okupljati pa se javila ideja za osnutkom župe.

Dana 9. srpnja 1976. tamošnji biskup mons. Paul Reading izdao je dekret o osnivanju Hrvatske katoličke župe Presvetog Trojstva u Oakvilleu. Za prvog župnika imenovan je don Vjekoslav Banković, svećenik Porečke i Pulske biskupije. Njega je naslijedio don Juraj Jezerinac koji je dvije godine kasnije bio imenovan pomoćnim zagrebačkim biskupom. Nakon njega za župnika je došao don Marijan Mihoković.

Hrvatska katolička župa Presvetoga Trojstva u Oakvilleu

Od 1993. pastoralnu skrb za ovu župu preuzeli su svećenici Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Prvi svećenik i župnik iz Hercegovine bio je don Ivan Štironja, danas biskup Porečke i Pulske biskupije koji je djelovao na župi od 1993. do 1996 godine. Don Ivan Vukšić služio je kao duhovni pomoćnik – župni vikar od 2004. do 2022. Danas u župi djeluju dvojica svećenika: župnik don Ilija Petković došao je 1996., a župni vikar don Vinko Nenadić 2022. godine.

Na župi od samih početaka, točnije od 1978. godine, djeluju i časne sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskoga. Sestre su uključene u pastoralno-administrativni rad. Danas su ovdje tri sestre: s. Bernadette Copak, s. Smiljana Delonga i s. Bernarda Mikulić.

Život župe i liturgijska slavlja na početku su se održavali u župnoj dvorani, a 29. svibnja 1988. položen je kamen-temeljac za crkvu koja je sagrađena, otvorena i posvećena 17. studenoga 1991. Crkva i župa posvećeni su Presvetome Trojstvu. Suzaštitnica župe je sveta Ana, čije relikvije se nalaze u crkvi.

Kroz svoju povijest župa je brojem rasla i duhom stasala. Danas broji oko 700 prijavljenih obitelji i oko tri tisuće vjernika. Župa ima i Hrvatsku školu čija je ravnateljica s. Bernadette Copak. Školu pohađa 334-ero djece, do 8. razreda.

Hrvatska katolička župa Presvetoga Trojstva u Oakvilleu

U župi se održava redovni pastoralno-sakramentalni život, i to svakodnevnim slavljem svetih misa, pobožnosti Gospine krunice, svete ispovijedi i ostalih sakramenata i blagoslova. Prateći godišnji liturgijski kalendar, raznim duhovnim sadržajem organiziran je pastoralni život.

Krizma u Hamiltonu, Mississaugi i Oakvilleu: Sada svoju vjeru trebate javno svjedočiti i po njoj živjeti

Po polaganju ruku nadbiskupa mons. Petra Rajiča, u tri hrvatske župe u Kanadi brojni krizmanici primili su sakrament svete potvrde. ŽUPA SVETOGA KRIŽA U HAMILTONU Ovogodišnji krizmanici su: Luca D., Martina M., Niko P., Petar B., Šimun D., Dina G., Anastazia V., Marta B., Ana P., Ivona I., Daniela C., Ana J., Maja S., Sandra […]

Redovito se okuplja zajednica mladih, svaka dva tjedna, gdje se nastoji rasti u pobožnosti, vjeri i prijateljstvu. Prošle godine pokrenut je i zbor mladih koji polako kreće sa svojim aktivnostima. U župi je aktivan i veliki župni zbor te dva vijeća: pastoralno i financijsko koje pomažu u vodstvu i organizaciji. Svakog dana misa se slavi na hrvatskom jeziku. Četiri su nedjeljne mise koje su dosta posjećene, a jedna od njih je Bilingual-dvojezična za one obitelji koje su u miješanim brakovima ili ne razumiju najbolje hrvatski jezik.

Župa je dosta aktivna i mlada. Organizira mnoge duhovno-kulturne događaje tijekom cijele godine. Ovdje djeluje folklorna skupina Prelo koja broji 220 članova, a već je zabilježila brojne nastupe na raznim koncertima i događajima. Također od samih početaka u župi djeluje žensko društvo Hrvatska katolička žena. Ova vrlo vrijedna i radišna skupina na različite načine pomaže župu i njezine potrebe. Svake godine pred Božić i Uskrs marljivo pripremaju kolače i spreme do deset tisuća sarmi koje prodaju, a prihode daruju za župne potrebe.

U župi su aktivni i Kolumbovi Vitezovi koji svojom molitvom i radom redovito pomažu u aktivnostima i u karitativnim akcijama.

Hrvatska katolička župa Presvetoga Trojstva u Oakvilleu

Primjer Hrvata katolika u Oakvilleu i njihovih potomaka pokazuje da se uz kvalitetan obiteljski odgoj te pastoralnu skrb Crkve mogu izgraditi osjećaji za prave vrijednosti kao što su vjera, dom i nacija. Oni svojim životom svjedoče da biti svjestan vlastitog identiteta i ponosa na svoje korijene nikako ne umanjuje i njihovu ljubav prema zemlji u kojoj sada žive. Tako da svakako mogu biti poticaj brojnim iseljeničkim obiteljima kako istodobno sačuvati svoju tradiciju i običaje, ali i postati dio nekog drugoga društva.

Oakville: Novi župni vikar u župi Presvetog Trojstva

Don Vinko Nenadić novi je župni vikar u župi Presvetog Trojstva u Oakvilleu. U Kanadu je stigao 18. rujna 2022. U nastavku donosimo njegovu biografiju… Don Vinko Nenadić rođen je 19. siječnja 1997. u Splitu, od pok. oca Ante i majke Nevenke r. Zrno. Dolazi iz župe svetog Josipa – Hercegovački Vinjani. Osnovnu školu pohađao […]

Brojne mlade obitelji odlučuju se za povratak u domovinu. Ova župa ima svoju budućnost, jer ima dosta mladih obitelji koje ove zajednicu doživljavaju kao svoj drugi dom. Bilježi se pozitivan natalitet, veći je broj rođenih od umrlih. Vjera i ljubav prema Bogu drži čvrstom i nacionalnu svijest pripadnosti hrvatskom narodu.

Dodajmo na kraju kako će Krunicu Hrvata svega svijeta sutra moliti ova hrvatska župa iz Kanade…

Hrvatska katolička župa Presvetoga Trojstva u Oakvilleu