Željezno

Trojica Hrvata novi su dušobrižnici u Željeznom

2. srpnja 2021. u 9:53

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska redakcija ORF-a

Biskup Željeznog Egidije Živković na Petrovo je zaredio 40-godišnjeg Crnogorca Ivana Vukčevića za svećenika, 50-godišnjega Hrvata Zorana Nadrčića za đakona i 46-godišnjeg Hrvata iz BiH Marinka Kelavu, koji s obitelji živi u Štikapronu, za stalnoga đakona.

Gradišćanski Hrvati obilježili 450. godišnjicu doseljavanja u Novo Selo

U Novom Selu u nedjelju je proslavljena 450. obljetnica doseljavanja Hrvata u to selo i regiju. Tom prigodom je Društvo za muzej i kulturu pozvalo na malu zabavu u četiri seoska vrta. Nastupile su domaće skupine: Hatsko kolo, Pelikani i Basbaritenori, javlja Hrvatska redakcija ORF televizije. Jubilej su zapravo namjeravali proslaviti prošle godine, ali to […]

“Ove jubilarne godine veliko je zadovoljstvo što imamo dva đakona i mladomisnika, a posebna je radost da su to i trojica Hrvata. Lijepo je za naš narod da dušobrižništvo i u budućnosti napreduje”, rekao je biskup Živković, javlja Hrvatska redakcija ORF-a.

Biskup je dodao da su Vukčević, Nadrčić i Kelava posvećeni željezanskoj biskupiji…

“Kada budu potrebni na hrvatskim župama, onda će ih tamo vjerojatno i poslati. Mora se gledati na to kako je potrebno i moguće”, napomenuo je.

Mladomisnik Ivan Vukčević nastavit će svoju službu kao kapelan u Jojzu i Binti i drugim župama sjevernog Gradišća. Zoran Nadrčić će službovati u Livki i okolnim župama, a stalni đakon Marinko Kelava će uz župe Cindrof, Cogrštof i Klimpuh pomagati u Trajštofu, Vulkaprodrštofu, Otavi i Uzlopu, budućem pastoralnom prostoru Vulkadolina.

Gradišćanski Hrvat o osobnim doživljajima iz djetinjstva u Filežu i Beču

Izišla je dvojezična knjiga autobiografskih zapisa Rudija Karazmana „Filež – živjeti i voljeti na granici“. Uratku su priložena i dva CD-a s prerađenim svadbenim i pogrebnim pjesmama gradišćanskih Hrvata. Psihijatar i liječnik medicine rada Karazman namjerava ovom publikacijom ukazati na dostignuća i pozitivni razvoj narodne grupe. Uz knjigu na njemačkom i hrvatskom jeziku prodaju se […]

Živković im je, među inim, dao i nalog da skrbe i za hrvatski narod – osobito na materinskom jeziku – kako se na ovom prostoru ne bi izgubili.

Hrvatska redakcija ORF-a – Ivan Vukčević
Hrvatska redakcija ORF-a – Marinko Kelava
Hrvatska redakcija ORF-a – Zoran Nadrčić