Rudi Karazman

Gradišćanski Hrvat o osobnim doživljajima iz djetinjstva u Filežu i Beču

6. svibnja 2021. u 0:02

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Screenshot/ORF

Izišla je dvojezična knjiga autobiografskih zapisa Rudija Karazmana „Filež – živjeti i voljeti na granici“. Uratku su priložena i dva CD-a s prerađenim svadbenim i pogrebnim pjesmama gradišćanskih Hrvata.

Gradišćanski folkloraši pomažu kolegama u Sisku

Vokalni ansambl Lipe u Sisku nedavno je na humanitarnu akciju za pomoć prijateljima stradalima u potresu potaknuo folkloraše, pjevače i svirače. Akciju su podržale i gradišćanske folklorne skupine, kao što su Hrvatski muzej u Prisiki i Društvo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj. “Cilj ove akcije je da članovi pjevačkih i folklornih društava pomažu obiteljima pjevača i […]

Psihijatar i liječnik medicine rada Karazman namjerava ovom publikacijom ukazati na dostignuća i pozitivni razvoj narodne grupe. Uz knjigu na njemačkom i hrvatskom jeziku prodaju se i CD-ovi „Bolschoi beat Gradišće – gradišćanski funeral and wedding songs“, koji su izdani 2018.

Zapisi se temelje na osobnim doživljajima iz autorova djetinjstva u Filežu i Beču. Između ostaloga, Karazman se pita kako je moguće da se iz male skupine od oko 20 tisuća ljudi s hrvatskim materinskim jezikom razvije ovakvo bogatstvo za cijelu republiku, javlja ORF televizija.

Rudi Karazman ističe da postoje i iskustva diskriminacije, ali su ih Hrvati u Gradišću preokrenuli u pozitivni razvitak. Knjigu je autor napisao za druge narodne grupe kako bi pokazao da hrvatska narodna grupa obogaćuje cijelo društvo. Ali pisao ju je i za hrvatsku narodnu grupu, da osvijesti gdje je danas, odakle je došla i da, uz jezik, postoje i druge važne kvalitete u njezinoj kulturi.

Kulturna nagrada Metron posthumno Josipu Seršiću

Kulturnu nagradu “Metron” Hrvatskoga centra za 2020. godinu posmrtno će primiti Josip Seršić, liječnik, povjesničar i jezikoslovac koji je preminuo lani na Štefanje. “Josip Seršić u Beč je došao 1988. Bio je redoviti gost u Hrvatskom centru i aktivno se uključio u predavanja i diskusije”, rekao je Rudi Gregorić, glasnogovornik žirija, javlja austrijska ORF televizija. […]

Knjiga je izišla u nakladi edicije lex liszt 12. Zapise je na hrvatski jezik preveo Joško Vlašić, a crtežima ilustrirala pjevačica Kristijana Ujkica.