Stjepan Lucijan Poljak

Ovaj Hrvat iz Chicaga bio je najpoznatiji autoritet anatomije ljudskog vizualnog sustava

9. veljače 2022. u 16:16

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: Pixabay/mef.hr

Postati znanstvenik svjetskog glasa nije lako, treba puno volje, rada, spremnosti na odricanje i, naravno, Božjeg dara. Iz brojčano malog hrvatskog naroda bilo je puno onih koji su obogatili znanost i svijet, a i danas ih ima lijep broj rasutih širom kugle zemaljske. Jedan od njih bio je i Stjepan Poljak čija su djela dala monumentalan doprinos medicini i znanju o vidnim putovima, navlastito mrežnice.

Zahvaljujući ovom Hrvatu iz Buenos Airesa, Hrvatska revija u emigraciji izlazila je čak 40 godina!

Biti umjetnik, pjesnik, pisac i kulturni djelatnik nije lako! Ovo posebice vrijedi za ljude koji stvaraju ne na svojoj rodnoj grudi, nego “pod tuđim nebom”, i još ako su prisilno odsječeni od kulturne matice svog naroda i domovine. Jedan od takvih bio je i Vinko Nikolić, najpoznatiji hrvatskih kulturni djelatnik izvan domovine nakon Drugog svjetskog […]

Stjepan je rođen 13. prosinca 1889. u Đurđevcu. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Zagrebu. Godine 1909. počeo je studirati medicinu u Grazu, ali je prekinuo nauke da bi prvo pošao na služenje šestomjesečnog vojnog roka i zatim kao vojnik u Prvi svjetski rat. Rusi su ga zarobili već 1914. Kao zarobljenik, služio je u njihovim vojnim bolnicama. Godine 1917. prebacio se brodom do Grčke i 1918. pridružio srbijanskim vojnim snagama na takozvanom Solunskom frontu.

Zanimljivo je da je Poljak dobio diplomu doktora medicine (1916.) na Novom ruskom sveučilištu u Odesi, dok je još bio u zarobljeništvu, a zatim je ponovno diplomirao na zagrebačkom sveučilištu 1920. U Zagrebu je otpočelo (1920. – 1928.) njegovo znanstveno istraživanje u neurologiji, a ljubav prema znanosti odvela ga je u tada najpoznatija svjetska središta neurološkog istraživanja: Beč, London, Madrid i Chicago.

U Ameriku se za stalno preselio 1928. i bio je profesor neurologije prvo na University of California (1929. – 1930.), zatim na University of Chicago, gdje je i ostao sve do svoje prerane smrti. Po dolasku u Ameriku promijenio je pisanje prezimena u Polyak radi lakšeg izgovora. U to vrijeme bio je najpoznatiji živući autoritet anatomije ljudskog vizualnog sustava, posebice je pridonio znanju o mrežnici.

Ovaj Hrvat iz Detroita nagrađen je Oscarom za animirani film. Ali u neka druga vremena, kada je svaki pokret trebalo nacrtati rukom!

Joseph Donald Petrovich rođen je 8. srpnja 1924. godine u Lansingu, Michigan. Otac mu je bio Petar Petrović koji je iz rodne Srijemske Mitrovice došao u Ameriku 1913., a majka, Magdalena rođena Šimunić, rođena je u Americi od hrvatskih roditelja. Već u ranim godinama bilo je očito da Joseph (Joe) ima dara za risanje i […]

Uz mnoge objavljene radove, njegove dvije knjige, The Retina / Mrežnica (1941.) i The Vertebrate Visual System / Vizualni sustav kralježnice (1957. – poslije njegove smrti) bile su glavni izvori podataka mlađim naraštajima stručnjaka iz tog područja medicine. Bio je jedan od najvećih anatoma 20. stoljeća.

Stjepan Lucijan Poljak preminuo je u Chicagu 9. ožujka 1955., zaljubljen u znanost kojoj je posvetio cijeli život.