Dominik Spajić

Ovaj Hrvat iz Njemačke krenuo je tragom svjetla

19. veljače 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Privatni album

Krajem prošle godine objavljena je knjiga „Tragom svjetla. Duhovne riječi na radiju WDR 1990.–2009“, autora Dominika Spajića, teologa i dugogodišnjeg pastoralnog referenta najprije u Hrvatskoj katoličkoj misiji Pforzheim-Bruchsal, a zatim u HKM-u Mittelbaden.

Cvjetnica u Hrvatskoj katoličkoj misiji Mittelbaden

Slavljem Cvjetnice u nedjelju smo ušli u Veliki tjedan u kojemu kršćani ozbiljno i sabrano razmišljaju o posljednjim Kristovim danima. Taj blagdan spomen je na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem u dane prije proslave Pashe, ali i na njegovu muku koja će ubrzo uslijediti. Tijekom Isusova ulaska u Jeruzalem narod mu je mahao palminim i […]

Već je prema podnaslovu djela jasno kako je riječ o tekstovima koje je autor priredio i uputio našim iseljenicima u Njemačkoj na zapadnonjemačkom radiju WDR, poznatijem pod nazivom radio Köln, u razdoblju od početka 1990. do pred kraj 2009. Početne godine autorova gostovanja na radiju obilježilo je vrijeme velikih previranja ne samo u Njemačkoj (pad Berlinskog zida) nego i u cijeloj Istočnoj Europi (raspad socijalizma) uključujući i naše krajeve (Domovinski rat).

Autor je nadahnuće za svoje duhovne impulse tražio ne samo u aktualnim biblijskim čitanjima, nego prije svega u opažanju i promišljanju svakodnevnog života. Ta je zapažanja i pojave, koje su ga zahvaćale, nastojao sagledati i protumačiti u svjetlu Evanđelja. Njegove poruke i danas mogu biti aktualne i poticajne, kao razmišljanje i duhovna meditacija.

Knjigu po cijeni od 10 eura možete naručiti kod autora putem e-mail adrese: dominspajic@gmail.com. Izdanje ovog djela potpisuje Hrvatski dušobrižnički ured u Njemačkoj.

PR

Dominik Spajić rođen je 1953. u Grudama. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Splitu, studij teologije započeo je u Sarajevu, a završio u Freiburgu.

Godine 1982. prekinuo je studij germanistike da bi započeo pripravnički staž za službu pastoralnog referenta u HKM-u Pforzheim-Bruchsal gdje je ostao do umirovljenja 2019.

Ovo su lica dobrote u Hrvatskoj katoličkoj misiji Mittelbaden

I ove godine Hrvatska katolička misija Mittelbaden nastavila je pomagati školovanje siromašne djece u Africi, u projektu pod nazivom „Kumstva za Ganu“. Svi kumovi izdvajaju po 100 eura godišnje kako bi djeca i mladi mogli ići u školu… “Akcija je to kojom se posebno ističemo kao misija! Naime, uvijek bude humanitarnih akcija i prikupljanja novaca […]

Izdao je misijsku pjesmaricu “Laudate” (2014.) i knjigu duhovnih misli “Tragom svjetla. Duhovne riječi na Radiju Köln” (2023.). U slobodno vrijeme bavi se slikarstvom.