TOP 5

Ovih 5 članaka najviše ste čitali u 2021.

1. siječnja 2022. u 4:27

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Privatni album/Domovina/HEI

1. U raju nema covid potvrda

Naš suradnik Stjepan Lice poslao nam je 29. listopada kolumnu koja je u kratkom vremenu postala najčitaniji članak na portalu Dijaspora.hr. Stjepanove poglede prenijeli su mnogi mediji iz domovine i izvan granica Lijepe Naše, a citiran je i na brojnim misnim slavljima, u nekim čudnim vremenima.

Privatni album

U dan vašega prijelaza, u dan kada pođete pred rajska vrata, ponesite sa sobom covid potvrdu… I ako vas budu pitali, recite da vam je bilo rečeno da je upravo covid potvrda dokaz odgovornosti, dokaz ljudskosti, dokaz ljubavi… Ali nemojte pritom pogledati u oči Franju Asiškog, oca Damiena, Terezu iz Kalkute, jednostavne žene s Danača. Jer, pogledate li ih… Zar bi bilo moguće izdržati njihov pogled, njihovo iščitavanje evanđelja?

2. Zbog ljubavi prema Hrvatskoj odslužio je 23 godine, jedan mjesec i 14 dana zatvora. Uspio je! Samo zato što za sebe nije tražio ništa!

Objavljena krajem godine i u samo nekoliko dana ova životna priča postala je drugi po čitanosti članak na Dijaspori. U priči se prisjećamo emigranta Ante Ljubasa, a ekskluzivno smo objavili i njegov govor nakon presude u kojoj je osuđen na dugogodišnji zatvor!

Privatni album

Bio je vrlo ugledan zatvorenik koji je pomogao mnogima. U zatvoru je završio i studij psihologije. Nakon zatvorskih dana, Ante je provodio vrijeme u tišini. Nikada nije govorio o godinama iza sebe…

3. Mlada obitelj napušta Australiju: Za nas ne postoji bolje mjesto na svijetu od Hrvatske!

Da posjetitelji našeg portala vole čitati pozitivne priče, pokazao je primjer supružnika Vidović, koji su se u listopadu s petero djece vratili u Lijepu Našu. I dok svakodnevno čitamo o primjerima odlaska mladih iz Hrvatske, ova priča daje nadu u dolazak nekih boljih vremena.

Domovina

Dubravko se u Australiji bavio ugradnjom keramike i kamena na bazenima, Angela je bila učiteljica. U Hrvatskoj će Dubravko otvoriti vlastitu tvrtku te će se pridružiti šogoru Mati koji se bavi aluminijskom stolarijom. Angela će prvo vrijeme posvetiti obitelji i djeci, no vremenom će i ona potražiti posao…

4. Slomljena majka piše 1909. svom Ivanu u Chicagu: Voliš li još da si otišao tamo ili da si doma ostao?

Hrvatski etnički institut Chicago čuva brojna pisma i memoriju iseljavanja hrvatske dijaspore. Jedan od tih vrijednih zapisa je i pismo roditelja upućeno sinu Ivanu davne 1909. u Chicago. Na redakcijski e-mail dobili smo brojne vaše poruke nakon objave ovog članka u kojima ste izrazili svoje emocije.

Hrvatski etnički institut

“Ovo si se danas ti rodio, po danima, danas ti je rođendan. Čini mi se da te sad vidim, kako sam te nazad 18 godina vidila. Babi na rukama. Sve o vama vaša majka dobro znade pa nekad i pati, trpi i šuti.. A ja sam, tužna, rano mlada moju milu majku izgubila koja bi se sjećala mog rodnog dana”.

5. Majka i otac ostavili su ga u sjemeništu, a pri povratku u Slavoniju poginuli su u prometnoj nesreći. Ovo je priča o jednom sjajnom čovjeku

Ponekad pomislite da vam je teško u životu? I da nema dalje? Ako niste, pročitajte ovu priču! Dijaspora.hr želi vam sretnu 2022. godinu.

Željko Batarilo

Ostalo je šestero djece od kojih je Marko najstariji. To bolno iskustvo opečatilo je i pratilo njegov cijeli život. Briga za djecu povjerena je tetki koja ih je držala i održala na okupu…