Zagreb

Plenković: Ova Vlada zalaže se za jednaka prava Hrvata u Srbiji kao što imaju Srbi u Hrvatskoj

8. siječnja 2024. u 9:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: vlada.gov.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u subotu na primanju Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića te je tom prilikom čestitao blagdan okupljenima, kao i svim vjernicima koji ga slave po julijanskom kalendaru.

Premijer na sastanku s Hrvatima iz Srbije: Razgovarali smo o potpori svim ključnim projektima

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković susreo se s vodstvom hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Premijer je razgovarao s Jasnom Vojnić, predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Tomislavom Žigmanovim, zastupnikom u Skupštini Republike Srbije i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. “Redoviti susreti s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i njegovim suradnicima sada su […]

Naglasio je da je u srcu je svakog društva, pa tako i hrvatskoga, bogatstvo različitosti te da pravoslavni Božić građanima Hrvatske pruža priliku da slave i cijene upravo tu raznolikost. Dodao je da je odnos hrvatske države i srpske manjine u Hrvatskoj strukturiran i riješen na kvalitetan i odgovarajući način te da se sad treba pristupiti tome da i položaj Hrvata u Srbiji dođe barem na približno jednaku razinu kao što je to položaj Srba u Hrvatskoj.

Nakon svečanog domjenka, u izjavi za medije premijer Plenković je novinarima rekao da su sa srbijanskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj uspostavljeni “partnerstvo, dijalog, projektna suradnja, ali prije svega političko povjerenje koje je osiguralo snažnu političku stabilnost Hrvatskoj zadnjih osam godina”.

Dodao je se Vlada zalaže za jednaka prava Hrvata u Srbiji kao što imaju Srbi u Hrvatskoj, osobito kada je riječ o provedbi sporazuma između dvije zemlje, a koje bi omogućilo i Hrvatima u Srbiji da imaju zajedničko političko predstavljanje i na nacionalnoj razini, na razini Narodne skupštine Srbije i na razini pokrajine, u Vojvodini.

Održan prvi susret Hrvata izvan domovine: U Srbiji nam je prioritet hrvatska manjina

“Nama je u odnosima sa Srbijom prioritet hrvatska manjina, to je mjera našeg odnosa. Nama je to najvažnije pitanje i sva ostala podređujemo kada je u pitanju položaj hrvatske manjine u Srbiji”, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova na prvom susretu hrvatske nacionalne manjine i Hrvata izvan domovine koji je protekli […]

Plenković je također rekao da su odnosi Hrvatske i Srbije u 2023. godini obilježeni otvaranjem Hrvatske kuće u Subotici i susretima sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić.